Картата на времето

Картата на времето

Препоръчвам с всички крайници, които имам. Не съм чел по-интересен роман на подобна тематика от много години, а защо не и никога. Не знаех почти нищо за автора, но вече изпитвам огромно уважение към културата на човек, който може да те притегля в своя измислен свят с притегателната сила на няколкотонен магнит – гайка. Невероятен разказвач, но не в монотонно-битовия стил на Памук или Казандзакис, а далеч по-сетивен и рисуващ картини, сякаш изпълзяли от собственото ти алтернативно съзнание, в което винаги си искал да задълбаеш.Наглед сюжетът е сложно построен, но развитието плавно и бързо сглобява цялостния пъзел на събития и персонажи, надничащи от световната история и въображението на прекрасния Палма(обожавам смеската между истински и фиктивни персонажи).

Прозата е сладка като мед и много рядко може да се натъкнете на нещо излишно, дори и в леко монотонната втора част на книгата, където любовта “ще пребъде”. Единствената ми забележка е, че книгата е разделена на 3 части, като действието леко се размива в споменатата монотонност на част 2, а част 3 идва прекалено бързо и свършва внезапно, макар и даваща разумни обяснения на всичко случило се. А може би просто ми се е искало да чета още и още, кой знае?

За всичко останало:
Хърбърт Уелс, Джак Изкормвача, пътуване във времето, стийм-пънк усещане и атмосфера, любов, кръв, роботи, зверове, неочаквани обрати на всеки ъгъл(страница, де) и т.н. и т.н. Какво изобщо може да не се хареса в подобна книга? Бегом към книжарницата!

Издателство: Изток-Запад

Цена: 24.00 с мека корица и 29.00 с твърда

Ако искаш да я закупиш: може да го направиш и онлайн на сайта на Изток-Запад