Заклинателят

Заклинателят е един от най-емблематичните филми в историята на киното. При приравняване на приходите спрямо инфлацията от излизането му (1973) до днес е и най-печелившият филм за всички времена в своя жанр. Вероятно всеки, който (не) го е гледал се досеща за зловещата сцена с обладаното от демон момиченце, извърнато в ужасяваща дъга надолу по стълбите. И макар носителят на Оскар Уилям Фридкин да остава в кино-историята с това заглавие, ми се ще да насоча вниманието ви към истинския виновник за това тази смразяваща кръвта (и вярата) ви история да стане реалност: Уилям Питър Блати.

Книгата му “Заклинателят” излиза през 1971, благодарение на не кой да е, а на…Граучо Маркс. Всъщност Блати изкарва прехраната си пишейки сценарии за филми, докато не спечелва $10 000 долара в шоуто на Граучо You bet your life, които използва, за да си вземе почивка от работа и да пише. Но не сценарии, а роман: Заклинателят.
Предполагам какво си мислите: поредният пример за роман на ужасите и безинтересна за нелюбителите на жанра проза. Всъщност не. И макар напоследък да  изчетох някои наистина чудесни книги, смело мога да кажа, че Заклинателят е сред най-въздействащите неща, на които съм попадала. Можете сами да се убедите от българското му издание (което между другото е една от малкото книги със създаден специален български трейлър към авторската корица, загатваща богохулната сцена с разпятието от романа).
Историята ви е позната- обладано от демон момиченце на ръба между живота и смъртта, невинността и злото. Това, за което не знаете обаче е дяволското майсторство, с което Блати сваля защитата и на най-скептичните. Критично-научните контра-аргументи ПРОТИВ суеверието са толкова много, че се замисляте дали правилно си спомняте за демона, или става дума за психично разстройство. И колкото повече четете (в) мислите и рационалните предположения на католическия свещеник Карас, толкова по-парадокслано и безпощадно у вас пропълзвява свръхестествен страх. Разсейван от гениални изблици чувство за хумор, които завинаги нареждат Блати и някои от персонажите ви в личната ви алея на славата.
Eдно от нещата, които си спомням най-ярко от филма бяха разкопките в началото. Тогава на крехката възраст от 13 години geek темата ми бяха точно Шумер и Акад и си спомням, че връзката на демона с Вавилон още тогава ми беше смразила кръвта. Сега беше истинско удоволствие да се прочете интрото на последвалите събития. Сякаш злото се промъква във въздуха като пясъчна буря…
Няма да издавам повече, за да може сами да се насладите на книгата. Ако проявявате интерес към този род литература горещо ви препоръчвам и изпълнения с напрежение The fifth child на нобеловия лауреат (ми няма да напиша лауреатка, гледайте си работата, феминистки) Дорис Лесинг.А дотогава: стойте далеч от изкушението.

In nomine Patri et filii et spiritus sancti.

Издателство: Изток-Запад

Цена: 16.00  

Ако искаш да я закупиш: може да го направиш и онлайн на сайта на Изток-Запад

Advertisements