Кървави книги. Том 1

Клайв Баркър без никакво съмнение е един от най-големите дейци в хорър жанра. От дълги години той навестява сънищата на хората със своите произведения и идеи, спуснали плътни сенки както върху книжните му издания, така и върху големия и малкия екран, дори и компютърните игри. С ръка върху черното си сърце признавам, че не съм запознат с литературното му творчество и това е първият ми досег с негова книга, а и един от малкото случаи, в които посягам към хорър заглавие. За мен ужасът винаги е бил визуален и сетивен – първичният човешки страх от тъмнината и неизвестното винаги са се предавали далеч по-добре на голям екран, а книгите никога не са успявали да издигнат мост към мрачните дебри на нечие подсъзнание, както прословутият Хелрейзър го направи. Може би затова повечето ми опити да чета Стивън Кинг завършват със страховита прозявка.

Първият том на Кървави книги се състои от няколко разказa, без сюжетна връзка помежду им. Въпреки че два от тях ми се сториха откровено скучни (най-вече заради самата тематика: историите с призраци са всичко друго, но не и скандални, интересни, пък още по-малко запомнящи се), не може да се отрече, че в повечето случаи Баркър сякаш е успял да улови перфектния баланс между съдържание и обем.
Стилът му е увлекателен, атмосферата – притегателна, а шансът да ви доскучае е минимален. Цензурата не просто е подвила опашка, ами символично е отрязана със замах и от книгата се лее кръв(на моменти буквално), лапат се пишки (Баркър е виден пед…гей, тъй че хомоеротиката и спермата сред живописта на тучни полета и ливади не бива да ви изненадва), а човешките крайници биват откъснати с лекота. И всичко това е поднесено с финес и естетика, подобаващи на японска чаена церемония, като дори и наглед отвратителни сцени изглеждат точно на място под перото на този човек. Като цяло книгата си заслужава и може да събуди интереса на доста хора към хорър жанра. Може и да ви отврати, но така или иначе има само един начин да разберете.
И нека не забравяме, че скоро трябва да излезе том 2.
 
Ако се чудите дали да посегнете към книгата може да хвърлите око на The Midnight Meat Train , който е базиран на един от разказите в този том и с участието на любимия на хиляди футболни кибици и почти толкова служители на реда – хулиганът Вини Джоунс.

Издателство: Колибри

Цена: 14.00

Ако искаш да я закупиш: поръчай от Helikon