Креватните тайни на майсторите готвачи

Ако трябва да опишем Ървин Уелш (или поне творчеството му) с три думи, то без съмнение те са: секс, наркотици и алкохол. И тази  колкото типична, толкова и различна негова книга, не прави изключение. За пореден път виждаме предимно нощния Единбург, пропит от миризмата на разлят алкохол, (низки) страсти и солидно количество синтетична химия. Ървин Уелш е труден за преглъщане автор ако имате каквото и да било нормално количество (морални) задръжки, но за привикналите с цинизма му читатели, новите срещи са винаги изпълнение с guilty pleasure и неудобно увлекателни истории.

В Креватните тайни… има и фантастичен елемент, който по принцип не е характерен за стила на писателя, но добавя особено интересна нотка към историята за странните взаимоотношения между двама млади мъже. Дани Скинър е наперен кариерист, който обича жените, чашката и под непоколебимата външност крие едно огорчено малко момче, което никога не е разбрало кой е баща му. Браян Киби е неговата пълна противоположност: 21-годишен девственик, който заспива след полунощ само ако играе на любимата си компютърна игра и търпи постоянни подигравки. При странни обстоятелства настъпва необичайна симбиоза между тях, при която всичко, което се случи на Скинър (побой, запой, и тн) се отразява физически не на него, а на злощастния Браян. Нещо като Портретът на Дориан Грей, само че с по-малко красноречие и поражения, които се случват не върху статично платно,скрито от хорските погледи, а върху съвсем живо и изтормозено човешко същество.

За да не разкривам повече от сюжета ще спра дотук с уговорката, че това е както една от най-оригиналните книги нa Уелш, така и еднa от най-пълните с отблъскващи подробности. След Кошмарът Марабу, Acid House и разбира се Трейнспоттинг/Порно си мислех, че съм привикнала напълно с грозните детайли, които той обича да дава, но с една конкретна ситуация в романа той вдигна собствената си летва твърде високо.

За любителите на циничното и странно увлекателно ровене в по-тъмните кътчета на човешката природа-  препоръчителна порция шотландска лудост.

Издателство: Колибри

Цена: специална оферта 5.00 от Colibri

 

Advertisements