Омерта

Марио Пузо вече е заел своето място както в световната литература с “Кръстникът”, така и в киното със собственоръчно адаптирания от него сценарий за екранизацията на едноименния роман  (отличен с Оскар). Наред с останалите му изпълнени с кръв, убийства, престъпления и предателства литературни текстове, “Омерта” се опитва да достойно да постави финалната точка в описаната от Пузо мафиотска епопея. Без да се опитва да заобикаля жанра, който до голяма степен сам е дефинирал и развил, Пузо за пореден път сервира история за отмъщение и изпълняване на семейния дълг – теми, заемащи основно място в сюжетите на книгите му и историята на Сицилия като цяло.

Основният проблем с “Омерта” е, че тя би се харесала единствено на по-сериозните фенове на Пузо/мафиотски романи, какьвто несъмнено съм аз, тъй като сюжетното еднообразие тук е достигнало критичната си точка. Това едва ли е трудно за осмисляне, при положение, че цял живот пишеш вариации на един и същи сюжет, въртейки се в порочен кръг: убийство, желание за отмъщение, предателство, ново убийство, ново предателство и т.н. След невероятния “Кръстникът” и дори по-впечатляващия “Сицилианецът” Марио Пузо така и не успява да сложи подобаващата удивителна на цялото си творчество.

В по-голямата си част “Омерта” е скучновата книга, която не съумява да прикове вниманието на читателя – сюжетът е разпилян и изпълнен с прекалено много персонажи (голяма част от тях са второстепенни и до голяма степен абсолютно ненужни), в които няма особена дълбочина, а двигателят на действията им често липсва, сякаш са сложени с цел запълване на определено количество страници. Няма и помен от невероятния и запомнящ се образ на Тури Джулиано или този на Дон Корлеоне. Сюжетът препуска бързо и въпреки многото си обрати (до един лесно предвидими, ако сте гледали поне един гангстерски филм) в нито един момент не може да ви изненада и да поднесе нещо ново. В края на книгата се улових, че просто не ми пука кой кого ще застреля, защото нямаше на кого да симпатизирам.

Препоръчвам единствено ако сте фенове на Марио Пузо и вече сте прочели по-голямата част от неговото творчество. Ако не – насочете се по-скоро към горепосочените книги, които си заслужават всяка секунда време, отдадена на четенето им.

Издателство: Прозорец

Цена: 8.00

Поръчай: тук

Advertisements