Пътуване с лек багаж

Отдавна имам слабост към северните държави. Затова не можах да устоя на малката книжка с разкази, която случайно намерих при поредната ни разходка из софийските книжарници. Пътуване с лек багаж е сборник с кратки, (не)обичайни истории от финландката Туве Янсон, написани на шведски език и случващи се в множество на брой държави.

Янсон е известна предимно с детските си книги (и илюстрации към тях) и това е първото ми докосване до прозата й за възрастни. Усещането от световете, които тя създава на страниците трудно може да се опише еднозначно с думи. На моменти обезпокоителни и клаустрофобични, на моменти разсеяни и чаровно забавни, всички разкази в тази малка книжка са парченца от пъзели, отделени от голямата си картина. Фрагменти от човешки животи, до които само се докосваме само за малко чрез думите на Янсон. Открехнати завеси през които виждаме цялата сцена, но не знаем какво се е случило преди и какво ще стане след нея.

Едно необичайно досадно момченце вгорчава живота на приемното си лятно семейство с мрачните си въпроси и гробището си за недомашни любимци. Млада двойка се оттегля от шума на града и намира необичаен отдушник на неизразените си емоции в заобикалящите ги птици. Двама възрастни господа споделят обща слабост към една ботаническа градина, в която изграждат необичайното си приятелство. Жена без характер и идентичност присвоява истерично спомените на прекрасната си съседка, която за разлика от нея печели с лекота сърцата на хората…

Ако не обичате историите с отворен край, този сборник ще ви остави объркани и незаситени. Но ако ви харесва да се впускате в непредвидими приключения с най-неочаквани спътници, които без предупреждение прекъсват разговора си с вас, за да ви оставят в любопитно недоумение…. то шведско-финалндската проза е точно за вас.

Издателство:  Жанет 45

Цена: 12.00

Ако искаш да я закупиш: Helikon BG