Нещо зло се задава

За всеки, който се е докосвал до творчеството на Рей Бредбъри e достатъчно само да прочете името му на корицата, за да знае инстинктивно, че държи в ръцете си неудържима стихия от думи, истории и усещания, които ще го държат хипнотизиран до последната сричка. И Нещо зло се задава прави именно това. Сякаш с отгръщането на първата страница спираш просто да четеш и буквално биваш погълнат от историята, гледайки как страниците се прехвърлят шеметно една след друга като пъстра прожекция. В която можеш да видиш мириса и вкусиш звука на всяка една ситуация, през която минават две смели малки момчета, неочаквано преплели съдбите си с един смразяващ кръвта карнавал.

Любителите на прекрасната носталгия по слънчевите дни на детството, с която Бредбъри се е запечатал в сърцата на поколения читатели, тук могат да се насладят на описанието на едно красиво момчешко приятелство в комбинация с майсторски втъкан в историята ужас, способен да хване за гърлото мнозина възрастни. Джим и Уил, две момчета, чиeто любимо занимание е неспирният бяг в гонене на нови простички приключения, попадат на погрешното място, сред погрешните хора в много погрешно време. Оттам нататък оставям на вас сами да съберете едно по едно непознатите парченца в историята. Под звуците на призрачна карнавална калиопа, с дъха на захарен памук и смразяващите отблясъци на Стъкления лабиринт.

Последните страници завършват историята с една прекрасна метафора за това, кое е най-силното възможно оръжие срещу злото. В и извън нас самите. Книга, която се чете на един дъх и която детето у вас би искало възрастния да види. И обратно.

Издателство:  Бард

Цена: 12.00

Ако искаш да я закупиш: поръчай тук или посети чудесната новооткрита книжарница на Бард на ул. Граф Игнатиев, в непосредствена близост до площад Славейков

Advertisements