Портокал с часовников механизъм

Ако се разтърсите из всевъзможни класации за най-добри филми създавани някога, бързо ще установите, че “Портокал с часовников механизъм” неизменно заема някое от челните места във всяка една от тях, и то с пълно право. Филмът на Стенли Кубрик е толкова голям шедьовър, че има реален шанс много от вас дори да не са чули, че е създаден по едноименната книга.

Ако пък не сте чували за Стенли Кубрик – учтиво Ви каня да се чупите, братлета!

Произведението на Антъни Бърджес,  написано през далечната 1961 година, също съвсем достойно заема своето място в модерната класика. Написана на откровено идиотски фиктивен диалект, смесица от английски, руски, немски и различни диалекти, книгата е апотеоз на насилствената мозъчна промивка, обезличаване на човешката същност и превръщането му в смазана, безропотна машина. Основната тема, макар и загубила голяма част от своята скандалност с годините(за което няма как да виним самата книга, разбира се, а упадъчните ни поколения), продължава да стряска с режеща акуратност и достоверност, дори и в съвремието ни, когато “пророчеството” на Бърджес е нищо повече от заобикалящия ни пейзаж.

Оставяйки настрана ултравиоленциите, рейзър главорейзърите, девочките, братлетата, плотта и кровта, “Портокал с часовников механизъм” е стряскащо отрезвителна книга, която засяга един от най-важните морални аспекти: изборът на индивида и последствията от него. Макар и едно малко предизвикателство за четене, тя определено заслужава вниманието на хората с будна съвест.

 

Издателство:  Изток-Запад

Цена: 12.00

Ако искаш да я закупиш: може да го направиш и онлайн на сайта на Изток-Запад

Advertisements