Говорителя на мъртвите

Орсън Скот Кард го прави отново! След като вдигна високо летвата с брилянтната “Играта на Ендър”, сега продължението на знаменитата, дори знакова книга, е не по-малко запомнящо се. “Говорителя на мъртвите” обаче не е типичен представител на жанра фантастика, поне не и доколкото той се дефинира с мащабни космически битки, футуристични технологии, нечифтокопитни извънземни и пиу-пиу бластери. Вместо това Кард използва вече създадената си вселена, за да пресъздаде чисто човешките взаимоотношения в едно отдавна загубило радостта си семейство и да повдигне един много важен въпрос – как да намерим общ език със себе си, себеподобните и  заобикалящата ни среда, която не разбираме.

Ако сте чели “Играта на Ендър” това със сигурност звучи странно, но повярвайте, аз също се чувствах така, започвайки тази книга. Това е продължение, което има много, много малко допирни точки с предишната част от сагата. Дали е за добро е спорен и отворен за дискусия въпрос.

Ако се вземе като отделна нова книга с нов герой, то “Говорителя на мъртвите” заслужава всички възможни похвали – книгата е дълбока и далеч по-многопластова, отколкото наглед простоватата история предполага. Авторът с умел замах преплита религия, морал, семейство и наука в един колонизиран извънземен свят, който се подчинява единствено и само на своите собствени закони. Свят, в който човешката намеса може да бъде смъртоносна.

Ако го разглеждаме като продължението, което е – “Говорителя на мъртвите” е леко странна книга. Макар и да пресъздава едно съвсем логично продължение на историята на злополучния Ендър, някогашен спасител на човешката раса, запомнен само като извършител на ксеноцид(геноцид), тя е написана по коренно различен, на моменти буквално провлачен начин, и може да остави много хора с горчив вкус в устата, особено тези, които са очаквали повече динамика, сходна до тази в предходната книга.

Разбира се, харесали или не, всичко това е доказателство, че Орсън Скот Кард е знаков, безкрайно качествен писател, способен да миксира похвати от различни жанрове.

Четенето му е задължително за всички фенове на фантастиката, а и не само 🙂

Издателство:  Ера

Цена: 12.99