18% Сиво

Снимки: 18procentasivo.com

Понякога е трудно да кажем дали харесваме нещо, защото то има качества  достойни за харесване. Или защото ни напомня на неща в нас самите или миналото ни, които са ни скъпи. При мен до голяма степен такъв беше случаят с романа на Захари Карабашлиев 18% сиво. Увлечението по фотографията, задокеанските спомени, както и мечтата да прекося Щатите с кола минавайки дори през най-нелицеприятните и нецивилизовани части – именно защото там е Непознатата Америка, която рядко виждате.

Това се все елементи от книгата, които малко размиват безпристрастната ми оценка. Но дори абстрахирайки се от тях смятам, че има много неща в този роман, които заслужават читателят да му отдели 1 ден от живота си. Един ден, защото това е книга, която се изчита за часове. Историята на един мъж изгубил Жената, но намерил чувал с марихуана, който иска да кара през няколко щата, за да си търси късмета в Ню Йорк.

Захари пише увлекателно и леко. Вплита цинизъм и абсурд с нотки емоция за по-интимно ползване. След което се връща към леко клиширани сюжетни обрати в стил: road movie, в който всичко, което може да се обърка се обърква. Книгата има приятна структура, пълна със скокове във времето  – ту следим историята на момента, ту спомените (с автобиографични елементи) на главния герой Зак (как е срещнал любовта на живота си Стела и какво от историята между тях го е довело до тук). Като цяло макар да има една меланхолична нишка тъга, прокарана по протежение на цялта книга, усещането от четенето е нахъсано, ведро и динамично.

Историята те увлича бързо и дори, когато се чудиш дали ти харесва или не, се усещаш че страниците се прелистват светкавично една след друга и просто искаш да знаеш какво ще се случи. А Карабашлиев запечатва думите под формата на диапозитив. И образите под формата на думи.

Още преди да знам, че братя Чучкови имат намерение да заснемат екранизация по романа, си мислех на всеки няколко страници “това е като ехо от филм”. Или филми. Истории на и по пътя с герои, достатъчно интересни да приковат вниманието към екрана. Но не достатъчно, за да се наредят на рафта с истински велика съвременна литература.

Издателство:  Сиела

Цена: 12.00

Ако искаш да я закупиш:Ciela BG

Advertisements