Римски разкази

Алберто Моравия е един от най-прочутите италиански автори на 20 век и виден представител на неореализма. Много от произведенията му са адаптирани за големия екран от прочути италиански режисьори като де Сика (превърнал Две жени в класическата Чочарка със София Лорен) и Бертолучи (екразнизирал анти-фашисткия роман Конформистът).

Въпреки тежката му слава, Моравия е от авторите, които умеят по особено простичък и непретенциозен начин да представят редица теми, дълбаещи дълбоко под повърхността на човешките отношения. В Римски разкази няма да срещнете замислени интелектуалци и тежки диалози, но няма да мине и страница без да се усетите дълбоко потопени в мирогледа на най-различни видове хора. Героите на Моравия са обикновените хора: таксиметрови шофьори, бармани, проститутки и много други, сблъскващи се с живота в някои от най-абсурдните му аспекти и понякога, доста по-рядко- до онази красива и добре осребрена част от италианската действителност, за която знаем повече от филмите на Фелини и Антониони.

Кражби, несретничество, измами- жадният за печалба италианец напомня много на някои елементи от нашенската действителност, в една страна на големи контрасти. Декор на всички тези ежедневни случки, вечерни романси и низки страсти е Рим – вечният град, в който постоянно съжителстват величие и мизерия.

Историите на Моравия са безкрайно увлекателни, кратки и толкова разнообразни, че нито за миг не ни доскучава и с интерес разлистваме по-нататък, за да видим какви нови хора ще ни представи. Разказите са винаги от първо лице- като завеса,която открехваме за малко, за да нахълтаме направо в нечие съзнание. Описанията на Моравия са изпълнени с много хумор и ирония и благодарение на това избягват успешно досадното моралистично сочене с пръст какво е хубаво, и какво- лошо.

Оставени сме сами да преценим героите. Мъжът, чиято жена неочаквано го напуска се описва сам като най-добрият и грижовен съпруг, но от разказа му за ежедневието им читателят веднага се досеща, че не е съвсем така. Бедният книжар поканен на вечеря от богатите търговци на неговата улица им дава “урок” колко са невежи на коледната вечеря, от който разбираме колко той самият е малодушен и завистлив. Клюките замалко да превърнат братът посетил сестра си в “любовник”.

И така – страница след страница. Животът неподправен и неукрасен. И любопитно разказан такъв, какъвто е.

Издателство:  Унискорп

Цена: 14.00 в книжарниците (13.00 при закупуване онлайн)

Ако искаш да я закупиш:Хеликон BG

Advertisements