Телефонни Обаждания

Roberto Bolano Llamadas TelefonicasИма книги, които търсиш. И книги, които те намират.

Телефонни обаждания на Роберто Боланьо се оказа и от двата вида. Случайно привлече вниманието ми в една от най-хубавите книжарници в София в последно време – Greenwich Book Center – с поп арт корицата си и смътно познатото име в горния край. Впоследствие се сетих, че един познат, който поглъщаше тонове латиноамериканска литература ми беше говорил много за Боланьо и си казах – това ще да е, време е за пътуване до Чили. Дори да е само на страниците на сборник със съвременни разкази.

Пътуването ми хареса. Боланьо е непредвидим автор. В един от разказите си ни въвежда през елитарните писателски кръгове на така добре изграден от него фиктивен образ, че наистина се замисляме дали не говори за реално съществуващ писател. След това с много тънко чувство за хумор осмива френският несретник Льопранс, издигнал се от едно нищо и никакво човешко същество до нищо и никакво същество с репутация. По-нататък се докосваме до фрагменти от живота на бягащ от училище книгоман, нимфоманка с мрачни тайни зад студената врата на квартирата си, чилиец запокитен в най-опасните кръгове от хора в Москва и още един куп ненатрапчиво ярки герои или нарочно безлични хорица. Обичащи. Псуващи. Пишещи. Нехаещи. Но при всички положения- увлекателно описани и напълно непредвидими.

Историите в Телефонни обаждания са представени чрез толкова много различни подходи, че на моменти се чудиш: ако не бяха събрани под една корица дали би познал, че са писани от един и същи човек? Ако си уморен да четеш текстове, които звучат като ехо на един куп неща вече чути и видяни н(авс)якъде- препоръчвам горещо този low cost  билет до Чили.

Издателство: Жанет 45

Цена: 12.00

Можеш да я закупиш в: Greenwhich Book Center, Хеликон и по-големите книжарници