Дом на улица “Езерна”

Езерна

Дом на улица “Езерна” е изключително леко и приятно четиво, прекрасен заместител на всяка телевизионна делнична сапунка, разглеждаща проблемите на многолюдни провинциални семейства, живеещи сред кокошки и прасета, иначе казано – сериозни проблеми от общонационално естество, които са главна тема и в това произведение. Структурата, героите и абсурдните ситуации са толкова близки до нашия бит и ежедневие, че превръщат четенето на тази книга в истинско удоволствие..

В днешно време, освен ако не обсъждаме нова ядрена централа, погледът ни е чинно забит на запад в почти всеки аспект от нашето съществуване, включително и културния. В тази книга същата тази култура, по която въздишаме и която никога няма да достигнем, поради основополагащи различия и твърдоглав манталитет, тип тухла, е ампутирана и на нейно място имаме точно копие на заобикалящата ни сива балканска действителност, от която толкова настойчиво се опитваме да избягаме.

Има съвсем реална вероятност да не знаете кой е Андрей Геласимов, автор на направо прекрасната книга Степни богове, и по настоящем един от най-награждаваните руски автори. По много приятен и ненатрапчив начин, сходен с този на Джон Стайнбек, той изгражда атмосферата в повествованието си, черпейки с пълни шепи от заобикалящия бит и залагащ на отношенията в семейството, както и тези между различните обществени прослойки. Ако към това описание добавим цялостния шеговит, по-лековат поглед, придружен с щипка осмиване на руския национализъм ще получим нищо по-малко от Дом на улица “Езерна”. Книгата проследява абсурдната история на многолюдно провинциално руско семейство, което се събира за пръв път от дълги години. Започват да се изготвят далавери(дори и видните български депутати биха вдигнали одобрително вежди), а комичните ситуации се редуват със скоростта, с която се хвърлят салфетки из елитни софийски заведения. Историята е толкова близка до нашата ежедневна действителност, че в един момент ще се замислите дали пък тази книга не се отнася за съседите, живеещи един етаж по-долу.

Без какъвто и да е опит да американизира своето повествование Геласимов прави хирургически прецизна дисекция на капиталистическия руския манталитет – тотално освободен от чувството за отговорност и копнеещ за меркантилна изява. Без да задълбава излишно в действията на своите главни герои той успява с помощта на прекрасния си стил и голяма доза самоирония и хумор ясно да очертае границите на поведението им, техните битови несгоди и желания.

Като заключение мога да кажа – не бързайте да отвръщате поглед от руската литература, има много качествени автори, които си струват да бъдат прочетени, а Андрей Геласимов със сигурност е един от тях. Дом на улица “Езерна” е лека и непретенциозна книга, която на моменти ще ви разсмее от сърце.

Издателство:  Enthusiast

Цена: 13.00

Advertisements