Thunder at Twilight

Thunder At TwilightАко се вълнувате от взаимодействието между социалните и политически фактори, които изменят не само облика на дадено общество, но и хода на цялата човешка история, то Thunder at twilight на Фредерик Мортън e книга, която за дълго ще остави отпечатък върху съзнанието ви. Движеща се деликатно по острието между документална достоверност и литературно пресъздаване на вътрешния свят на главните действащи лица, книгата проследява една съдбовна година от историята на (тогава) австро-унгарската столица Виена.

По това време там пребивават както император Франц Йосиф и престолонаследникът Франц Фердинанд, така и стоящите на прага на революционното си бъдеще Сталин, Троцки и Ленин. Извън този политически пейзаж, пъзелът на удобното монархическо минало се пропуква и в съзнанието на хората. Във Виена кипи интелектуалната дейност на Зигмунд Фройд и Карл Юнг, а за кратко и неспокойният литературен дух на Франц Кафка.  Назряват промени, които ще изменят изцяло облика на зараждащото се столетие: промени в мисленето на отделните индивиди, възприятията за обществото като цяло и политическите системи, които трябва да се изменят, за да отговорят на новото мислене и новите нужди на едно общество узряващо за идеята на самоуправление отвъд оковите на монархията. Към това се добавят и имперските интереси на Австро-Унгария и непотушените териториални и властови конфликти, тлеещи между великите сили на Стария Континент.

Мортън не е професионален историк, но базира книгата си с голяма достоверност на историческите факти, вплитайки фикция там, където иска да ни покаже психологическата мотивация зад действията на ключови исторически фигури. Като затишие пред буря Виена стои величествено в навечерието на конфликт, който е безкрайно неизбежен. Моментът на промяната е назрял- това е посланието, което доказва, че покушението над младия Франц Фердинанд е само повод за един отдавна готвещ се да изригне конфликт.

Все още не съм видяла тази прекрасна книга преведена на български език, но ако успеете да я намерите по книжарниците в оригинал, горещо препоръчвам това пътуване във времето към зората на един от най-разрушителните военни конфликти в историята, но и едно от най-прогресивните столетия на нови идеи.