Животът на Пи

пи

Издателство “Прозорец” започна да се специализира в издаването на книги, по които се правят качествени филмови адаптации. След невероятния “Облакът атлас” идва ред и на “Животът на Пи”. Далеч от мащабност и грандомания книгата представя едно невероятно пътуване – класическа история за съзряването, оцветена в морско синьо и представена по напълно различен начин.

Да се каже, че “Животът на Пи” е просто една оригинална книга би принизило цялостното качество на произведението, защото тук говорим за смайващо написана и увлекателна история, простовата наглед, но изпълнена с магия и въображение. Малкият ПИсин, заедно със семейството си и цяла зоологическа градина, са на път към нова земя и ново бъдеще, когато стават жертва на корабокрушение, което заварва Пи на голяма спасителна лодка, заедно с още един неочаквано спасил се, пухкав, четирилапест и около двеста килограмов бенгалски тигър, с незвучното човешко име Ричард Паркър. Последвалото може да се окачестви единствено като борба за живот и надмощие, симбиоза между човешкото и животинското  с една единствена цел – спасение. Ако по някаква причина смятате, че това не е оригинален сюжет, то вероятно четете Хорхе Букай. В такъв случай учтиво Ви моля да затворите тази страница и да заминете възможно най-далеч, силно препоръчвам Сибир.
За мен, Ян Мартел по прекрасен начин е успял да направи три неща – плавно да потапя и да разказва историята без да доскучае, в нито един момент да не взима повествованието прекалено на сериозно, особено предвид цялостната абсурдност на ситуацията(малко момче, бенгалски тигър, спасителна лодка, океан) и да направи книга, която би прочел всеки зоолог. С няколко думи за всяко едно от тези неща:
Историята просто се лее и далеч не се ограничава със събитията на спасителната лодка. Книгата предоставя доста дълго въведение в живота на малкия Пи, отношенията му със семейството и животните, запознанството с религиите и неизбежното объркване в главата му(религията, без значение каква е, има свойството да те кара да се чудиш “какво по…”). С две думи той е всичко друго, но не и герой анонимник, за когото просто не те интересува дали съжителства с бенгалски тигър или с местния имам.
Самата история би следвало да има всички сиви нюанси на качествена трагедия, но това далеч не е така. Цялостното тягостно чувство за обреченост просто липсва и за това допринася стилът на писане на Мартел. Вместо да задълбава в тази посока, той се съсредоточава върху отношенията между Пи и Паркър и цялата палитра от емоции, разиграващи се на и около лодката. Дълъг е преходът в промяната на статуквото – от кръвожаден хищник и крехка, неизбежна жертва, до нещо което може да се окачестви като приятелство, странен съюз, скрепен от невъзможността за бягство, борбата с океана и самотата.
По третата точка книгата е разточителна в описанията на различни животински видове – от зоологическата градина в началото, през океанската фауна, та до Ричард Паркър, “Животът на Пи” има усещането за много необходим наръчник на начинаещия зоолог. Интересно и увлекателно са представени различните взаимоотношения между животните, техните инстинкти и борбата за оцеляване в непозната среда. Просто чудно!
И като капак на всичко “Животът на Пи” просто оставя чувството за бавно разплитаща се пред очите ти магия. Прекрасна книга, която може да се чете от малки и големи и която може да ви накара да повярвате в магията на литературата.
П.П. Не забравяйте, че филмовата екранизация вече излезе по кината и изглежда абсолютно невероятно.

Издателство:  Прозорец

Цена: 15.00

Advertisements