И опрости нам греховете

И опрости нам греховете

И опрости нам греховете е спускане по спираловидно затъващата  и вмирисана пътека на религията. Едно от онези пътувания,  от които няма как да излезеш благ,пречистен, одухотворен, а по-скоро мръсен, кален и изтерзан. Защото религията е гадна кучка.

Микс от историческа достоверност и въображаеми събития и персонажи, дебютната книга на Ромен Сарду е обемно и интригуващо пътеществие към един от по-интересните периоди от световната история – време на тайни конспирации, Инквизиция, човешка одухотвореност, но и хорско безгласие. Сюжетът е увлекателен и държи здраво в своята напрегната хватка, особено в началото, когато абсолютно нищо не е ясно и в края си, когато всички парченца от пъзела идват по местата си. По средата, за съжаление, темпото се губи, но дори и там има няколко момента, които собственоръчно вдигат цялостното качество на книгата (ще трябва да я прочетете, за да разберете). Дори и да не харесвате гореспоменатия период или да се изприщвате при вида на човек, облечен в расо, книгата има всички шансове да ви грабне.

Отваряйки дума за расото е абсолютно наложително да се спомене, че наличието на голям брой Божи хора в сюжета далеч не е предпоставка за мирни отношения, хрисими хорица, любов и разбирателство, “светлина в мрака” и още безброй много висши форми на замаскирана религиозна пропаганда. Ромен Сарду залага на истината – християнската религия е оцапана с много кръв, Инквизицията  е готова да прекара еретиците през всяко възможно мъчение, за да се домогне до своите цели, а задкулисните интриги се простират далеч извън Ватикана и знанието на Папата. Давам това уточнение, тъй като предполагам, че много хора не биха посегнали към книга с подобна тематика, мислейки я за прекалено скучна. Бъдете спокойни: И опрости нам греховете предлага солидна доза насилие и напрежение, като в същото време съумява да не бъде тояга от запазената марка Дан Браун. Ще се потопите в безкрайните интригантски мрежи, ще залепнете за религиозната паяжина, от която никой не е могъл да се опази по онези времена и ще видите до какви радикални мерки се е стигало.

По-горе написах, че книгата губи част от своето темпо. Това се дължи до голяма степен на ударното начало, което, в традициите на добрите трилъри, започва с брутално убийство. В последствие чувствително забавя; намесват се много персонажи- нито един от тях главен, камо ли интригуващ; идват неочаквани и съвсем очаквани обрати, докато се стигне до финалните 100-ина страници, които отново завихрят действието. Във всеки случай никак не е зле, особено за дебютен роман.

Издателство:  Изток-Запад

Цена: 16.00