Презрението

156390_bАлберто Моравия безспорно е многолик писател. Между лекотата и хумора на неговите Римски разкази (1954) и студената дисекция на човешките взаимоотношения в Презрението (издадено през същата година) има колкото тънки прилики, толкова и непроходими различия. 

Героите на Моравия стоят пред разрив, с който мнозина са се сблъсквали. Самозабравата и красотата на любовните отношения бавно и мъчително отстъпват на пукнатини, които дълбаят все по-дълбоко в душите на Емилия и Рикардо. Студенина. Отчуждение. Презрение. Изведнъж влюбените стоят от двата края на неизречена фронтова линия. Без причина. Или поне без назована такава почти до края на романа. Рикардо се лута по пътеките на собствените си спомени: Къде е сбъркал? Какво се е случило? Кога любимата му жена се е превърнала във физическо присъствие без живец и желание? Има ли това нещо общо с работодателя му- продуцента синьор Батиста? И как тази лична история се преплита с филмовия сценарий, който трябва да напише за една (прекалено) модерна версия на омировата Одисея?

Моравия е дотолкова болезнено истински в описанието си на душевното състояние на Рикардо Молтени, че макар и потиснат от тягостното усещане за края, неусетно прелистваш страниците, по воайорски привлечен от интимния свят на двойката. Личната история се преплита и с две противоположни интерпретации на Омир, повдигащи въпроси за вечните човешки принципи, мъжкото достойнство и геройство; и в противовес на тях: прекаления и откъснат от реалността (само)анализ…

Филмът на Жан-Люк Годар по едноименния роман излиза по кината през 1963 с участието на Бриджит Бардо в главната роля. Интересно е, че макар екранизацията да се превръща в най-големия му касов успех, Годар презрително нарича романа на Моравия “четиво за във влака”. Макар последните 1-2 глави наистина да разочароват след едно доста силно начало, Презрението далеч не е слаба книга. Дори само заради интересните тайни от кухнята на кино-индустрията и нападките към псевдо-интелектуализма. И разбира се: заради искреното отношение към проблемите на своите герои.

Ако обичате италианския полъх на неореализма и ви се пътува за малко обратно към 50те: определено вземете тази книга със себе си (във влака).

Издателство: Унискорп

Цена: 12.00

Advertisements