Упадък и падение

Упадък и падение

Ивлин Уо оставя своя най-сериозен отпечатък върху световната литература със Завръщане в Брайдсхед:  роман, чиято сериозност може значително да те подведе при първия сблъсък с Упадък и падение. Въпреки драматичното си заглавие, първият издаден роман на Уо всъщност е история преливаща от хумор и има силен автобиографичен оттенък (авторът черпи от собствения си опит като студент в Оксфорд и от спомените от работата си като преподавател в Уелс).

С две думи: прилежният Пол Нитопенс е изгонен от Оксфорд за непристойно поведение след една вечер на запой, в която състудентите му аристократи се напиват като свине, открадват дрехите му и той се вижда принуден да се върне в стаята си по долно бельо. И както се казва: it’s all downhill afterwards. Лишен от годишната си издръжка, Пол се вижда принуден да приеме поста на учител в провинциално частно училище.

Колегите му са: пияница с дървен крак, за когото попрезрялата дъщеря на директора храни брачни надежди; възрастен човечец с колекция от лули, който се напива на първото училищно състезание и прострелва един от учениците с пистолета за даване на стартовия сигнал; иконом/патологичен лъжец, който според слушателите си е благородник в изгнание/известен крадец/корабен магнат. Скоро към картинката се добавя и богатата вдовдица мисис Бести-Четуинд с вкус към кичозни къщи и млади мъже, без да е задължително да са от нейната раса. В тази колоритна и абсурдна компания, Пол е приветстван като глътка свеж въздух и неизменен слушател на личните истории и тайни на всеки.

Ивлин Уо описва тази комична поредица от събития, служейки си с всичко от безобидна насмешка, през груб черен хумор до откровена сатира на английското висше общество и порядки през 20те години на ХХ век. На моменти свежият стил на автора, който неочаквано смесва сериозното с абсурдно-смешното, напомня много на романите на П.Г.Уудхаус: още една причина да се насладите на лековатата атмосфера на книгата и да се посмеете от сърце. За да не издавам напълно някои от обратите в сюжета, няма да казвам кой и как стига до затвора, но като пример за стила на Уо ще да добавя този цитат:

Четете ли “Новата нация”? Има доста ласкателна статия за нашия затвор под заглавие “Експериментите на доктор Лукас-Докъри”. Обичам затворниците да знаят тези неща. Вдъхва им корпоративна гордост. Ще си позволя да дам малък пример за нашата работа, който касае вашия случай. Досега всички свързани с проституцията провинения се водеха в категория “сексуални”. Сега аз твърдя, че този тип престъпления са по същество “предприемчиви” и ги категоризирам съответно. Разбира се, това не се отразява на престоя ви тук, но разбирате ли, другояче стои в годишната ни статистика…

 И така, ако в прекрасните пролетни уикенди се чудите с какво неангажиращо четиво да се разведрите: посегнете смело към преиздадения наново Упадък и падение. Ако обичате английския хумор: няма да съжалявате.

Издателство: Колибри

Цена: 14.00