Пулсът на слънцето

Пулсът на слънцето

Може да прозвучи като реклама, но е факт, че издателство “Изток-Запад” издава много качествена нехудожествена литература. Наред с цялата философия зад борбата срещу измамните твърдения на религията, произхода на човешкия вид и вселената изобщо, в тази ниша се прокрадва и “Пулсът на Слънцето” – интелигентен, информативен и увлекателен поглед към греещото над главите ни небесно тяло.

Замисляли ли сте се някога колко точно знаете за Слънцето? Освен наученото (и съответно: безвъзвратно забравено) в училище и още няколко генерални факти, хората всъщност знаят ужасяващо малко за едното нещо, без което не може да има живот на Земята. Боб Бърман, известен астрофизик, се е заел със задачата да хвърли възможно най-много светлина към живителното съществуване на Слънцето: от неговото раждане, през различните фази на съществуването му, сегашното му състояние, и дори бъдещето развитие. Освен тоновете научна информация, поднесена по повече от достъпен за масовия читател начин, книгата прелива от факти за процеси, чието въздействие усещаме всеки ден – през инфрачервените до ултравиолетовите вълни, от позитивните страни на витамин D, до напълно реалната опасност от меланом, та чак до безумието наречено Астрология. Пулсът на Слънцето е пример за нехудожествена литература, която е в пъти по-интересна и увлекателна от голяма част от трилърите и вампирската клоака по книжарниците.

Голям принос за цялостното усещане е стилът на писане на Боб Бърман. Без да навлиза в излишни и неразбираеми детайли той е разделил книгата си на много глави, като във всяка една от тях разглежда съвсем различен аспект от влиянието на Слънцето върху хората, останалите планети и като цяло всичко във вселената. Не само това, ами и вкарва доста ирония, особено по отношение на голяма част от основоположните грешни твърдения, които продължават да пълнят гушите на разни мними астролози. Като цяло нетипичен за научен работник стил на писане, който буди единствено и само адмирации. Ще се наложи да се повторя – книгата е напълно достъпна и лесно смилаема за почти всички, а четенето й е удоволствие.

Издателство: Изток-Запад

Цена:  17.00