Как се реализират добрите идеи?

Как се реализират добрите идеи

Ако сте чели книгата Как се раждат добрите идеи на Стивън Джонсън е лесно да асоциирате настоящото заглавие с нея, макар двете да не са свързани.  Как се раждат… се потапя в историята и механизмите, стоящи зад сглобяването на парченцата от пъзела, който с достатъчно акумулиране на факти и причинно-следствени връзки води до “внезапни” и гениални открития. Как се реализират добрите идеи,  от друга страна e бизнес-ориентирано практическо ръководство по лидерство и организационни умения, при това написано от човек, който е повече от вещ в занаята: предприемачът и създател на Behance, Скот Белски.

Основна предпоставка за написването на книгата е един повтарящ се модел на поведение, който Белски забелязва у креативните хора с множество добри идеи: наличието на талант и творчески порив невинаги е гаранция за тяхното успешно реализиране. Хората на изкуството са “над нещата”. Над огранизацията, над планирането, над презрителните злободневни неща, които не са на нивото на творческото им вдъхновение. Именно този начин на разсъждаване е препятствието, което мнозина пълни с идеи хора така и не успяват да преодолеят и рядко реализират потенциала си. Всеки от нас може да се сети за такъв пример: умни, надарени с оригинална визия и способности млади таланти, които не успяват да достигнат успеха на далеч по-посредствени “творци”, които обаче притежават дисциплината и огранизационните умения да довеждат своите малки идеи до край.

Вдъхновен от думите на Томас Едисон: „Геният е един процент вдъхновение и деветдесет и девет процента пот!”, Белски представя зависимостта между тези два фактора под формата на уравнение. Ако талантът се умножи по положените усилия, за голямо съжаление на хората, които имат 100 единици талант, но полагат 0 единици труд за впрягането му в действие, резултатите от начинанията им ще бъдат по-лоши от тези на хора с да кажем 40 талант, но и еквивалентни 40 положен труд.

Ако някоя творческа личност се почувства засегната от такива количествени методи, веднага се сещам за един от примерите, който изникна в ума ми докато четях книгата. Леонардо да Винчи: всепризнат гений, не само в областта на изкуството, но и на изследванията на човешката анатомия, механиката и инженерната мисъл. Една от основните причини за огромното влияние на идеите му е, че той разчита не просто на природните си дадености, а ежедневно, методично и неуморно изпълва огромно количество страници с изписани бележки, проучвания, планове, идеи, скици, подобрения на стари идеи и финни настройки по появили се нови. Този огранизиран и неуморен труд не вреди на естествените творчески поривит: той само ги доразвива, усъвършенства и подобрява.

Само в съвремието като че ли думите “труд”, “организация” и “неуморна работа” бледнеят пред погрешната концепция за гения на оригиналността и внезапното творческо въдхновение. Добрата новина е, че това е просто погрешен начин на мислене, който с достатъчно самодисциплина може лесно да бъде преодолян. Белски идентифицира три ключови фактора, които не само няма да навредят на непосредствеността на вашите идеи, а ще ви помогнат да ги извадите от сферата на “някой ден ще” в практическото пространство на “вече направих това”.Scott Belsky

Стъпките са прости. Първата е изграждането на Организация и изпълнение: раздробяване на абстрактната идея под формата на малки, осъществими стъпки за конкретни действия + изграждане на собствена методология за справяне с тях. Втората крачка се състои във впрягането на Силите на общността. Колкото и невероятна да ви се струва собствената ви идея, подлагането й на Peer review може да разкрие както силните, така и слабите й странни. Нещата, които съществуват във вакуум са безсмислени, ако идеята ви е добра: то тя ще се отрази на множество хора, затова е важно и да чуете мнението на мнозина други, освен вашето в процеса на реализиране. Последият компонент за реализиране на идеите са Лидерските способности, които особено ако сте част от динамично развиваща се бизнес среда, е особено полезно да овладеете.

Вникването в тези ценни умения не е никак трудно, четейки съветите на човек, създал една от най-динамичните професионални платформи в днешни дни и интервюирал за настоящата книга редица успешни лидери в различни сфери: от дизайн до информационни технологии. Ако ви е турдно да овладеете хаотичните си креативни пориви и сте от хората, които всеки ден имат безброй нови идеи, а в края на годината се обръщат и виждат съвсем малък брой от тях реализирани в пълен потенциал, тази книга е едно много интересно и полезно четиво, което ще ви помогне най-накрая да канализирате всичката тази творческа енергия и да постигнете конкретни резултати.

Издателство: Изток-Запад

Цена: 14.00