Рибата в мен

ribata_v_men_cover

Ако проявявате интерес към човешката еволюция и природните процеси, задвижващи зъбчатите колела на Живота, Рибата в мен не просто ще ви заинтригува, а направо ще ви остави без дъх. Макар странното заглавие в първите секунди да оставя впечатление за научно-фантастичен сюжет, съдържанието на малкото томче е не по-малко поразително с документалното си описание на един от най-удивителните процеси във Вселената. Как еволюцията поетапно изменя структурата на тялото и от риби, през земнововдни и влечуги, постепенно води до изграждането на организмите на бозайниците и в частност- на човешките същества. Кои структури в тялото пазят спомена за тези трансформации и съдържат основната информация за тях между редовете на своята ДНК структура?  Подробностите ще намерите между кориците на тази кратка хронология на биологичното развитие.

Въпреки наличието на трудно-смилаемо съдържание като геоложка информация, основен курс по анатомия, зоология и безкрайни научни наименования (с обезпкоителна концентрация на съгласни и латински корени), книгата на Нийл Шубин успява по уникален начин да съчетае научната информация с леко и увлекателно повествование.

Строго научната информация се редува с  интересни спомени на известния палеонтолог от кариерата му на преподавател и методи от работата на терен. Принос за лекото четене има и приятното чувство за хумор на автора, който макар да има изключително сериозен принос в своята научна област, нито за миг не пропуска да изтъкне колко по-важни за откритията му са хората от различните екипи, с които работи: както на терен, така и в лабораторията. Всичко това е разделено в тематични глави, които стъпка по стъпка ви въвеждат в сложната материя, правейки я все по-разбираема и приятно обяснена с всяка следваща страница.

С две думи: истински празник за вашия (не)добре скрит inner nerd. Насладете му се.

Издателство: Изток-Запад

Цена: 14.00