Принцът на мъглата

174300_b

Принцът на мъглата е първият юношески роман на превърналия се в нещо като национален любимец Карлос Руис Сафон. Написан в далечната 1993 година той дава ясна представа за способността на автора да описва интригуващи, вълнуващи и, най-вече, напълно лесни за четене приключенски истории.

Без да изневерява на  стила си, който реално все още е изграждал с този роман, Сафон забърква поредния си коктейл от млади герои, тайнствени, буквално мистични обстоятелства и добре пазени мрачни тайни. Всичко това под звуците на разбиващите се океански вълни, плътна и поглъщаща мъгла и часовници, които вървят назад. Малко по-конкретно: три деца в малко градче край океана ще се сблъскат с тайнственият Каин, Принцът на мъглата, който може да изпълни всяко едно желание, но само срещу много висока цена. Цена, която не всеки е готов да заплати.

Сюжетът е доволно клише от начало до край, но и тук, както в другият известен и сходен по замисъл и структура роман Марина, авторът доказва, че умее да пише адски увлекателно, без да дава и минутка почивка, в която да се замислиш за правдоподобността на събитията. Действието просто се лее от всяка страница до самия край. Книгата е доста атмосферична (сафонична), а героите са напълно правдоподобни и наивни хлапета. Макар и само около 150-ина страници, Принцът на мъглата успява да разгърне интересна фабула и дори да държи стабилни нива на напрежение към края си.

Заради малкия си обем ми е трудно да намеря особено много думи за Принцът на мъглата. В много отношения ми напомни на по-малка и неразработена версия на Марина, която спокойно можеше да намери своето място и в сборник с разкази, вместо като самостоятелен роман. Дори и в този си вид Сафон е сътворил по прекрасен начин едно малко магнетично приключение, което ще се хареса на всичките му фенове.

Издателство: Изток-Запад

Цена: 10.00

Advertisements