Цивилизация на зрелището

Vargas LlosaЦивилизация на зрелището е всичко, което сте си мислили за повърхностния характер на съвременната култура и не ви е било срам да попитате какво не му е наред на обществото в днешни дни. Пред непримиримия поглед на Марио Варгас Льоса не съществуват оправдания като “имам нужда от нещо лесносмилаемо и неангажиращо”. За него всяко посягане към посредствените отрочета на съвременната култура (кухи ТВ предавания, неангажиращи мисълта бестселъри за четене, зрелищни екшън филми) е изстрел в и без това едва кретащия труп на Високата култура.

В шест кратки и увлекателни глави авторът разглежда едно по едно нещата в съвременното общество, опорочени от т.нар Light култура. Под този термин перуанецът има предвид не просто от лек(оват)и творби, а такива, които са фриволно безотговорни към истински важните теми, които винаги са вълнували и обогатявали мирогледа на хората. От кухите претенции за оригиналност и идейното безсилие на съвременното изобразително изкуство, през отвлечената поза на пост-модерните академични търсения до цялостното обезличаване на съвременната култура: Варгас Льоса  е безпощаден в критиката си!

Най-хубавото в цялото нещо е, че колкото и крайни и категорични да са вижданията му, той е от онези рядко ерудирани и дарени с оригинално мислене хора, към които -дори когато не съм напълно съгласна с тезите им-  изпитвам непреодолим респект и възхищение. Разбира се, би било удоволствие за мен да чуя мнението му за един контрапункт както на мейнстрийм културата, така и на високото изкуство: underground произведенията, запълващи някои специфични жанрови ниши. И макар лично аз да виждам  в тях ценни свежи идеи, заради това че се осмеляват дръзко да се разграничат от високото изкуство, съм сигурна че и те несправедливо ще попаднат под определението на Льоса за light култура. И все пак: на рядък интелект като неговия до голяма степен е простено това елитарно отношение, макар и на моменти да е излишно назидателно.

Макар и малка по обем, тази книжка може да ви осигури храна за размисъл за седмици напред, като редом с това ви предостави на сребърен поднос списък с други книги и автори, чрез които да задълбаете допълнително в засегнатите подтеми. В добавка към това към всяка глава има и поне по една статия от Ел Паис, поставяща още много интересни допълнителни въпроси и заигравки за ума, написани в стил, за който българската журналистика би могла само да си мечтае.

За разлика от бързата храна за сетивата, която Варгас Льоса критикува на страниците на книгата, Цивилизация на зрелището е деликатес за ума, на който можете да се насладите на малки хапки, глава по глава, преминавайки през въпросите за замиращата роля на интелектуалците, опасното развенчаване на авторитетите, опошляването на иначе естетичните идеали на еротиката и модерното зрелище, в което потъват ценностите на политиката и религията.

Bon Appetit!

Издателство: Колибри

Цена: 16.00