Дом за разплата

House of reckoning

Животът никак не е справедлив за Сара Крейн. След смъртта на майка й, покрусеният й от мъка баща затъва все по-безвъзвратно в блатото на отчаянието и алкохола. Насъбраният у него гняв една вечер се отприщва с пълна сила и иначе благият баща и примерен гражданин извършва убийство, а на връщане към дома си губи контрол над волана и без да иска осакатява собствената си дъщеря, излязла да го потърси и да види дали е добре.

Оттам спиралата, по която се спуска животът на Сара тепърва започва да става все по-стръмна. Приемното семейство, което я е приютило, за да получава пари от общината е олицетворение на лицемерната благодетел: примерно отвън и разядено от злоба и фалшиви ценности отвътре.  Лека-полека странни и зловещи неща започват да се случват около осакатеното момиче, а единствените хора на нейна страна са отритнатата от целия град учителка по рисуване Бетина Филипс и Ник Дъниган: момче от съседния клас, което чува гласове и халюцинира смущаващо жестоки сцени на насилие…

В Дом за разплата няма много неща, които да разчупват кой знае колко познати вече стереотипи от жанра: голяма стара къща със злокобно психиатрично минало, озлобени тийнейджъри, които тормозят (привидно) слабите и различните, ескалиращо и на моменти доволно кърваво насилие…Всички тези неща не са нови, но силата на Джон Сол като че ли не е толкова в създаването на неповторими сюжети, колкото в начина, по който като с магнит те привлича към измисления от него свят, изграждайки по увлекателен начин напрежението и събитията около персонажите.

Въпреки че във финалните стотина страници зейнаха някои малки дупки в сюжета, които по-скоро ме подразниха: за ден и половина буквално не можах да оставя Дом за разплата, докато не я завърша- толкова бях нетърпелива да видя още. Точно така: да видя, защото Джон Сол е успял да затвори между кориците едно почти филмово изживяване, което сякаш започва да се прожектира в главата ти от първата до последната страница. Има атмосфера сходна с истории, които (може би) сте гледали на кино, включително Shutter island и American Horror Story (Asylum) и със сигурност ще погъделичка сетивата на любителите на хорър жанра. Дори да не сте привлечени от този тип истории обаче, не може да се отрече че Джон Сол влиза доста въздействащо под кожата на персонажите си и увлича читателя по простичък и непретенциозен начин. Със сигурност не държите в ръцете си Стайнбек, но това не пречи да сте жадни за още и още. Pure thrill and entertainment. Дори когато на места ви се струва, че можеше да бъде и по-добре.

Интересното е, че противно на това, което се очаква от една хорър книга, страшните, свръхестествени и кървави сцени описани по страниците, не ме смущаваха дори наполовина толкова, колкото най-обикновените човешки отношения, за които се разказваМного повече пъти изтръпвах в сцените, в които Сол описва християнското лицемерие на приемното семейство, което ходи на църква всяка неделя и трепери да не би някой да си помисли, че не са примерни граждани. Докато проповядват, че са водени от Бог в стремежите си да “възпитат” Сара, всички от приемното семейство издевателстват психически над сакатото момиче, което са прибрали: от впиянчения агресивен баща, през студената надменна майка, та чак до разлигавените и не особено интелигентни син и дъщеря: всички до един са противни в студенината и бездушието, с което тормозят повереното на грижите им момиче. Същото се отнася за другите примерни граждани на малкото американско градче, начело с представителите на реда и закона, които имат изненадващо много за криене под маските си на авторитет и благоприличие. Поне за мен те са много по-противни и много по-страшни в своята липса на човещина и милост, отколкото най-страшните и кървави сцени, които се разиграват в т.нар Дом за разплата, на който е посветен романът. Но за всеки удря часът за разплата. И въображението на Сол се е погрижило цената да е висока.

Не очаквайте вечна класика, но ако искате да се откъснете за малко от действителността и да се потопите в качествено развлекателно четиво с подчертан собствен стил и увлекателна атмосфера: доверете се смело на Джон Сол. Особено финалът като логичен морален завършек на историята ще ви достави истинско удоволствие. Guilty pleasure, в най-добрия смисъл на думата.

Издателство: Изток-Запад

Цена: 14.90

Advertisements