Лунен дворец

lunen-dvorets

Нека започна по същество – Пол Остър е един от най-добрите американски писатели за изминалия век и приживе съвсем заслужено обявен за класик. Същински майстор на перото, притежаващ до голяма степен уникален стил на писане, отличаващ го от повечето му съвременници, той с лекота гради своите образи, потапя ги в абсурдни, комични, трагични ситуации, лута се заедо с тях в търсене на отговори на екзистенциални въпроси, рисувайки  всеобхватна и обширна картина на няколко различни поколения американци.

Лунен дворец е типично произведение на Остър, а според голямо количество хора е и най-доброто такова, олицетворяващо по съвършено точен начин неговият стил на писане. Историята е изключително богата, разказана с големи дози драматизъм, абсурдизъм, битовизъм и черен хумор. Лъкатушейки се из период, обхващащ почти един век, в най-общи линии тя разказва за М.С Фог, млад мъж, загубил родителите си и отгледан от вуйчо си. Срещата с бъдещата му любов и започването на работа при сприхавия и груб старец Ефинг, решаващ да разкаже своята абсурдна история, са основните двигатели за спряването с миналите провали и търсенето на правилния изход от лабиринта на бъдещето. Книгата успешно преплита реалната история на младия герой с наглед фиктивно-абсурдните разкази на Ефинг, пресъздавайки по прекрасен начин американския пасторал на миналия век.

Има още много неща, които могат да се кажат за историята, но разкриването им тук би развалило удоволствието от прочитането им.

Като един истински майстор на перото Остър замесва в сюжета си най-разнообразни персонажи, някои от тях реално съществували (Никола Тесла), други изцяло плод на неговата фикция, впускайки ги във водовъртеж от наглед абсурдни ситуации: нещо толкова типично за неговия стил на писане, че прочитането за премеждията на несъществуващо племе индианци, дошло от Луната, изглежда като нещо съвсем нормално. В Лунен дворец ефектната (и крайно ефективна) смеска между реалност и фикцията наподобява много стила на големия Кърт Вонегът и въпреки това съумява да има своя собствена душа. В цялата тази палитра от метафикция няма нищо излишно, нищо претенциозно, героите са напълно достоверни, дишащи и по свой собствен начин търсещи своето място в бързо променящия се заобикалящ ги свят. Цялостния стил на писане, характерните за автора разглеждани теми, те няма да бъдат плод на по-дълбок анализ в това ревю, най-малкото защото изискват сериозно потапяне в литературните дебри, затова сам ще се огранича до следното:

Прекрасна книга от един прекрасен автор. Ако по някаква причина сте пропуснали да се доближите до Пол Остър, то сега е моментът да поправите тази грешка, няма да съжалявате, обещавам.

П.П. Освен невероятен писател Остър има успешно реализирани проекти и в киното. Ако освен хубавите книги обичате и хубавото кино, то силно препоръчвам филма Smoke, който по много добър и проницателен начин пресъздава визуално стила на автора.

Издателство: Колибри

Цена: 8.00 корична цена. Но тъй като има намаления в Booktrading и други книжарници – спорно е, за колкото си я купите.