Сантяго

santiago - myth of the far future

“Kазват, че баща му е бил метеор, а майка му- космически вятър, че жонглира с планетите все едно са перца и се бори с черните дупки, само за да възбуди апетита си.

Казват също, че никога не спи, че очите му горят по-ярко и от Свръхнова, а гласът му е толкова силен, че може да изравни и планина. Наричат го Сантяго”

Когато чете космическите балади на Р.А. Лафърти, Майк Резник се впечатлява особено много от един пасаж: “Ще има ли митология на бъдещето, питаха се те, след като всичко бъде превърнато в наука. Ще се говори ли за велики дела в епоси, или само под формата на компютърен код?”. Това вдъхновява у него един специфичен подход към фантастичния жанр, смесващ легендите и митологичните епоси на миналото с космическите приключения на далечни планети в бъдещето.

Сантяго е плод именно на тази концепция: космически уестърн на ръба на закона. Мит за един недосегаем мъж в е далечния галактически Див Запад, в който героите на деня са ловците на убийци, събиращи награди за главата на всеки междупланетарен престъпник, който заловят. Това е свят на превратности, в който свещеник-ловец реже скалповете на известни убийци, всеки може да се окаже прикрит враг и партньорствата се формират, предават и променят по-бързо отколкото може да се разглоби и сглоби наново галактически пистолет. Черният Орфей (излишно е да коментирам връзката с митологията тук) е летописецът на тази безкрайна сага от човешки съдби и междупланетарни събития: всеки по-важен човек в галактиката получава място в безкрайната балада и всеки косвено познава противниците си по думите, с които са били увековечени.

В центъра на всичко това е Сантяго- митичен злодей и престъпник, който в галактика пълна със злодеи и престъпници, успява да остане години наред най-страшния и преследван мъж от всички. Единственият проблем е, че…никой не го е виждал наистина. За едни е триметров червенокос колос, за други- дори не е човек. Какво се крие зад мита за този архи-злодей? Себастиан Каин, преставител на изчезващия вид Непоправим идеалист търси Сантяго, за да го убие и да направи нещо значимо. Ангелът, страховит и безпощаден убиец, има по-прозаични причини- под формата на награда от 20 милиона кредита за главата на Сантяго. Въртю Маккензи- нагла журналистка, която има проблеми с парите и алкохола, а мнозина на свой ред имат проблеми със самата нея, също търси легендарния убиец, за да направи репортажа на живота си. Оттук нататък всичко е игра на котка и мишка- кой ще стигне пръв до Сантяго? Кой с кого ще си партнира, как и кого ще предаде?

Сантяго спокойно можеше да се казва За няколко кредита повече или Имало едно време на Запад от познатите предели на галактиката. Разположен е на Границата, митичния Frontier от уестърните, пресъздаден по същия суров модел, в който само най-силните (и най-бързите) оцеляват. Изключително мъжки свят, в който суровият характер, бързината на ума и спусъка, както и съобразителността кога и на кого можеш да се довериш определят дали имаш шанс да живееш и от чии ръце ще умреш.  Там няма място за жени – с изключение на крехката Moonripple (Лунен Ромон), всички останали женски персонажи са или корави убийци, или болезнени материалисти със силно развит инстинкт за оцеляване. Има известно количество екзотични извънземни персонажи, както и доволен брой коварен човешки материал. Брутално откровените диалози никак не са рядкост, както и резките обрати в преговори и партньорства. Резник не губи време в лирични описания и не хаби излишни думи- всичко е фокусирано преди всичко върху сблъсъка на характери и задъханата надпревара кой пръв ще се добере до Сантяго.

 Оставям ви да разберете сами кой е най-търсеният мъж в Галактиката, кой ще го открие пръв и дали в крайна сметка някой ще успее да го убие. Търсенето определено си заслужава и не е случайност, че Орсън Скот Кард (автор на невероятния Играта на Ендърпо времето на издаването му определя Сантяго за един от своите фаворити за най-добър фантастичен роман.

Издателство: Бард

Цена: 130 лв 🙂 или поне така пише на корицата отпреди сериозно количество години.

При повече късмет можете да го намерите за 5лв в кашоните със стари книги на пл. Славейков, но не гарантираме: книгата не се намира лесно и както може би сте видели, си е един малък празник да  я намериш.