Когато шепне, лъже

Den, der hvisker, lyver

За мен Копенхаген беше любов от първа разходка. Има много хубави градове по света, но малко са местата, където човек се чувства толкова уютно и комфортно, че инстинктивно му се иска да поживее там. Макар и често описвана като студена и дистанцирана, оттогава скандинавската култура определено ми е присърсце и нямаше как да подмина в книжарницата малкото томче от малко известния (поне по нашите ширини) автор Торстайн Томсен, озаглавено и опаковано като добре скрита тайна. Когато шепне, лъже.

Книгата побира лаконично, но въздействащо историята на младия датчанин от работнически произход Нилс Руел, който благодарение на талантите и социалните си контакти постепенно се издига в обществото като един от най-успешните и заможни издатели в цяла Дания. Животът му е пълен със семейни превратности и преплетени траектории със съдбите на други хора в личен и професионален план. Най-голям отпечатък върху него оставяъ приятелството с Флеминг (млад негов съгражданин, все по-увлечен от нацистката идеология по време на Втората Световна война) и любовта към красивата Бенедикте: дъщеря на богат търговец, свикнала да получава всичко, което поиска в живота. Загубата на баща му в най-ранна възраст и суровите отношения с втория съпруг на отчуждената му майка, превръщат талантливия и амбициозен Нилс в студен и сдържан младеж, под чиято непроницаемост истински успяват да надникнат само малцина.

Винаги е интересно да прочетеш една човешка история в ретроспекция, да проследиш пътеките, които един човек избира да следва и ръката, която решава да държи до края на живота си. Причинно-следствените връзки, съградените и разпадналите се отношения, пропуснатите или вълшебно уловени възможности: това са общочовешки теми, които винаги ще вълнуват читателите. А историята на Нилс Руел, освен че е любопитен досег до една доста чужда култура, е и сама по себе си вълнуващ разказ, който има всички данни да се превърне в чудесна филмова история ако бъде филмиран. Това, обаче е и един от главните проблеми на книгата: тя изглежда като филмов сценарий.

До посления ред така и не можах да разбера дали лаконичният, почти телеграфен стил с изречения, които често не надхвърлят 5 думи се дължи на а) дискретната сдържаност на датския характер и в частност на главния герой Нилс Руел; б) на липсата на писателски размах от автора или на в) проблеми с превода (които лесно се долавят в преводите на английски текстове, но оставят мистерия при непознатите скандинавски езици). Хемингуей също пише лаконично и сурово, но дори в тази своя краткост и яснота на изказа успява да предаде множество въздействащи детайли. При Томсен имаше някаква невероятна дистанцираност от героите, от събитията, една минималистична яснота и отсеченост, която така и не успя истински да ме потопи в иначе пълния с много потенциал сюжет. На моменти даже ми се струваше, че чета нахвърляни бележки (като в сценарии) за нещо, което трябва сама да досглобя, да дорисувам по свое усмотрение детайлите, докато разполагам само с няколко резки щриха, които да ме ориентират що годе в композицията на картината. От друга страна, да разкажеш цял един изпълнен с превратности живот в по-малко от 300 страници само по себе си предполага да се спираш само на най-важните неща. Но ми беше твърде интересно, за да се задоволя само с най-важното- исках детайли, атмосфера, диалози, които така и не дойдоха. Пак казвам: до самия край така и не можах да реша за себе си дали това е недостатък на стила на автора или част от нарочно покритата в самотни тайни, лаконична атмосфера около героя на книгата.

Едно е сигурно: винаги е интересно да се докоснеш до непознато късче от световната литература. Друг плюс (който забелязах и при останалите издания от поредицата Съвременни северни автори) е изключително изчистеният и все пак пълен с история дизайн на корицата. Графичното оформление е минималистично, но наситено с много намигвания към сюжета и изпиптано до последния детайл. Даже името на издателството Роборид е адаптирано и изписано в типичния за Третия Райх Frakturschrift, и  вмъкнато в пощенска марка.

Като автентичен стар документ, завързал с връв историята на цял един живот под амбалажната хартия. Като писма от фронта, изпратени лично до теб и криещи тайните на една погубена младост.

Издателство: Роборид

Цена: 16.00