Окото на съзнанието

The Mind's Eye

Mлад учен, който не може да възприема триизмерно обектите, които вижда. Талантлива пианистка, която след цял живот четене на ноти осъзнава, че не може да разпознае нищо на нотния лист; лекар, който разпознава трудно дългогодишните си пациенти (както и роднините си) и писател, който внезапно губи способността си да чете, но запазва умението си да пише…Всичко това звучи като група от хора със странно липсващи таланти, които подхождат на научно-фантастичната вселена в нечие въображение.

До един, обаче, изброените хора са реални пациенти на невролога Оливър Сакс, специализирал се в наблюдаването и описването на медицински аномалии, застигнали зрението и способностите за възприятелие на десетки хора по света. Книгата му Окото на съзнанието е увлекателна смесица от житейски истории, медицински диагнози и кратки пътувания из дебрите на мозъка. Как физическото засягане на части от мозъка може (не)поправимо да увреди качества, умения и ежедневни дейности, за които сме свикнали да мислим като неразделна част от нас? Макар науката и медицината все още да не могат да дадат всички отговори, Сакс предоставя ценни данни от скорошните разкрития за факторите, които се отразяват на проблемите като алексия (парадокслана загуба на способността за четене, без задължително да е загубено имението за писане), просопагнозия (неспособност за възприемане на лицата в цялост и разпознаване на хората: дори на най-близки членове на семейството) и тн.

Дори да не се интересувате от научната и медицинска страна на тези разкази, ще останете поразени с какви невероятни неща се сблъскват хората и колко крехко (и същевременно упорито и силно) може да бъде човешкото съзнание. Лично аз останах поразена от невероятният дух и непоколебимо желание за живот у пациентите, които Сакс описва. Поразително е как има хора, които не са лишени от нищо в живота си и пак могат да се оплакват и да играят жертви непрекъснато, докато хора с изключително тежки и дори осакатяващи заболявания намират не само смисъл, но и истинска радост в живота, борейки се както и колкото могат, за да живеят доколкото могат пълноценно с нерадостните обрати на нервната им система.

Самият Сакс има увредена способност за разпознаване на лица и обекти, която води до колкото комични, толкова и объркващи и неприятни ситуации в ежедневието и личната му ангажираност с тези проблеми прозира от страниците и кара медицинските случаи да оживяват- описани с много човечност и на моменти дори хумор. Приятна и интересна книга за неподозираните изненади, които животът понякога поднася на мозъка и тялото ни и способността да се борим с тях, за да запазим съзнанието си ясно и любовта към живота: жива.

Издателство: Изток- Запад

Цена: 12.99