Пандора в Конго

kongoПандора в Конго на Алберт Санчес Пиньол е книга, която сама ме избра. Много пъти бях спирала поглед върху леко загадъчната корица и интригуващото заглавие и когато я видях намалена само за 5лв инстинктивно посегнах към нея по-малко от 10 минути, след като бях казала на BookHunter ♂, че вкъщи ме чакат достатъчно заглавия и повече категорично няма да си купувам нови книги този месец.

 Как бих могла да устоя на описание, което смесва мрачната атмосфера на един от най-любимите ми романи (Heart of darkness на Джоузеф Конрад) и фантастичните елементи на юношеските приключенски романи? Младият писател Томас Томсън е нает да напише историята на Маркъс Гарви- обвинен за убийството на двама британски аристократи затворник, в чиито спомени са преплетени експедиция за злато дълбоко в необятната паст на Конго, разнородни характери, интереси, артистократични и расистки предразсъдъци, а след един момент нататък и две цивилизации- на ръба на унищожението и здравия разум.

 За моя особено приятна изненада, Пандора в Конго се оказа дори повече от това, което обещава на пръв поглед. Жанровата смесица от приключенска и криминална литература, прави рязък завой в дебрите на фантастиката с откриването на непозната цивилизация, живееща в земните недра. Този елемент от сюжета, колкото и да разваляше увлекателния мрачен елемент ала Конрад, толкова и носеше някакъв елемент на приключенски романтизъм, ехо от класическите юношески пориви на въображението в романите на Жул Верн например, както и някои паралели с филми като Аватар. Краят на книгата обаче показва, че тези моменти не само не отнемат от литературните й достойнства, а са успели да си поиграят с въображението на читателя по неподозирано находчив начин и само засилват посланието, което никак не искам да издавам, за да се насладите сами.

Смяната на стилове (сатира, ужас, приключенски роман, изповед) на някои читатели може и да се стори като хаотична, но това са важни парченца, които в края на книгата си идват на мястото и разкриват перфектно замислен ред в това редуване на хумор и сериозност, на ситуации на ръба на пародията и дълбоки, режещи съзнанието прозрения за човешката природа. Пиньол е антрополог по образование и може би именно тази научна методичност, с която подхожда към разказа прави и най-невероятните елементи да звучат увличащо правдоподобно. Да не говорим за невероятното му чувство за хумор: от английските класици на каламбура Уо и Удхаус насам не ми се беше случвало да се смея с глас над книгата все едно съм на комедийно театрално представление.

 Пандора в Конго е първокласно забавление още от първата страница: интригуваща, забавна, страшна и по приключенски увличаща, с елементи на camp хумор и чара на маргиналните приключенски и фантастични жанрове, които й помагат освен остро интелигентна и проницателна, да остане и освежаващо само-иронична. Появата на някои второстепенни герои и нишки в сюжета внася много пъстрота и пластове, които с лекота те увличат в историята. Краят обаче е това, което придава онзи финален щрих, без който книгата щеше да си остане просто увлекателно и забавно четиво- той подсилва всички онези кратки, но силни моменти на интелигентен и задълбочен поглед върху света, които могат да направят въздействаща литература от на пръв поглед непретенциозната история. Пиньол е наистина забележителен и задълго ще остави отпечатък върху съзнанието ми с някои от темите, които книгата повдига.

 Ако сте сред онези литературни сноби, които задължително изискват големи количества драматична елитарност и не могат по никакъв начин да повярват, че елементи от low brow културата могат да бъдат използвани по особено интелигентен и интригуващ начин: не си взимайте Пандора в Конго. Тънката самоирония в нея и заигравките с очакванията на читателя няма да са ви по вкуса, а те заслужават запалени и непредубедени читатели, които да им се насладят в пълна степен. Така че: ако обичате заплетени задачки за ума, обвити в обилни хумор, смесени жанрове, нестандартно повествование и оригинален стил, плюс щипка мрачен реализъм за човешката природа: ще се влюбите в Пиньол.

Аз вече го направих.

Издателство: Колибри

Цена: стандартна 14.00, намалена в Гринуич 5.00