Слепота

jsslepota3

Нека започна с най-важното: Слепота не е книга за всеки. Тя не е радостна, не е логично подредена и не е лесна за четене. Лишена от каквато и да е щипка нежност, повествованието на Жозе Сарамаго вади на показ мрачните дебри на човешката същност и поставя много важни въпроси. Какво би се случило с отделния човешки индивид, с неговите близки и обични хора, какво би се случило с цяла една нация при наличието на глобална и наглед нелечима епидемия? Историята изглежда толкова стряскащо достоверна, че този въпрос отекваше из съзнанието ми дълго след като приключих с четенето.

В един неназован град човек ослепява, докато чака светофара. “Заразата” се разпространява светкавично, в рамките на часове заразените са стотици, после- хиляди, само за няколко дни. Правителството не знае какво да прави и прибягва да крайна мярка, а именно: опитва се да изолира заразените, оставяйки ги да живеят в празната сграда на бивша лудница. Това е само началото, разбира се. Примесът на реалност и фантастика е сред най-силните черти на книгата. Цялата представена картина на слепите мъченици е напълно реална, без излишен патос, без излишни емоции. Тежката за четене, отблъскваща, на моменти граничеща с гнусна атмосфера е плътна, обгръщаща читателя и задушаваща го. Старателните описания на газене в човешки изпражнения, мръсотия, масови изнасилвания и депресия са само част от мрачната страна на Слепота. Както написах в самото начало: тази книга може би не е за Вас.

Тъй като това е първата книга на Жозе Сарамаго, която чета, не мога да не обърна внимание на неговия, меко казано, странен стил на писане. На първо място героите и локациите нямат имена. Наглед странно решение, особено ако искате да “влезете в кожата” на някой от персонажите. Подобно на Кормак Маккарти и неговата книга “Пътят” отъждествяването не е самоцел, а се случва постепенно, страница след страница, а героите и техните действия изпълват цялото повествование. Ако се върнем към стила обаче: на второ място идват много дългите изречения и липсата на класическа пряка реч, които на моменти правят четенето трудно и неприятно преживяване.

Ако можете лесно да преживеете този стил на писане и тежката, депресивна атмосфера, то няма да останете разочаровани от Слепота- една крайно провокативна и мрачна алегория на съвремието ни.

Издателство: Колибри

Цена: 15.00

Advertisements