Морелси

morelsi

Чайна Миевил е доста странен тип. От една страна прилича на скорошно избягал рецидивист, от друга има бакалавърска степен по социална антропология, а от трета има необходимото въображение, за да сътворява причудливи и нетипични дори за фантастичния жанр светове. Морелси е доказателство за неговия талант и книга, която ще се хареса на верните почитатели на жанра.

Светът на Морелси (предпочитам този по-оригинален превод, отколкото далеч по-стандартната възможност “Море от релси” или нещо подобно) е меко казано странен. Вместо така типичните за фантастиката върхови технологии и футуристични съоръжения, тук имаме един свят, осеян от край до край с релси. Голяма част от тях дори са с качеството на линията София-Костенец. Безкрайни железни линии, които препасват през пустини, планини и човешки градове, а под тях, в сухата пръст се крият множество причудливи същества, които допълват хранителната верига на този свят. Някъде там започва приключението на младия Шам, който е свръзката между всички последвали събития там. Събития, включващи влакови преследвания, лов на къртове (китове по “морелски”) и абордаж на влакове.

Стилът на писане на мосю Миевил е отчетлив и директен. Не губи дълго време, а директно впуска във водовъртежа на леко хаотичната история. По този начин в нито един момент от четенето няма да усетите скука. Героите на книгата са колоритни и непредвидими. Освен Шам имаме брат и сестра, тръгнали по следите на своите родители;колоритен капитан, търсещ своя велик улов; митичният кърт Присмехулника и още и още. Всичко това поднесено по приятен, макар и предвидим начин. Отличителна черта на Морелси е цялостното различие, бягството от стереотипите на фантастиката и навлизането в далеч по-колоритния, поне за мен, стиймпънк жанр. Само си представете един свят, в който единственото превозно средство е влак с дизелов двигател и ще добиете отчетлива представа за това, което ви очаква, а истинските почитатели на жанра ще бъдат предоволни от четивото.

Морелси е много приятна приключенска фантастика, със силно застъпени стиймпънк елементи, която няма особено големи претенции, нито към вас, нито към собственото си повествование. Тя е предназначена единствено да ви забавлява и да помага с убиване на малко време. И го прави съвсем успешно.

Издателство: Изток-Запад

Цена: 19.90

Advertisements