Градска готика

Urban Gothic

Ако сте почитател на филмите на ужасите и B movie културата, ви гарантирам истинско литературно пиршество от адреналин и съсирен по краищата страх с романа на Браян Кийн Градска готика. В случай, че нямате такъв афинитет към смразяващите кръвта издевателства на поп културата, едва ли ще успеете да оцените болезнените крайности на ръба на здравия разум, които книгата предоставя. Ако филмите можеха да се съвкупляват и от това да се раждат книги, Градска готика би била незаконното отроче на The Hills have eyes и The Texas chainsaw massacre с  намигвания към клиничната атмосфера на Silent Hill и митологията на Midnight Meat train.

Всичко започва напълно според до болка познатите канони на жанра: три двойки младежи се озовават случайно на погрешното място в погрешното време. Бягайки от предполагаеми нападатели дълбоко в негърското гето, хлапетата нахлуват в смразяваща кръвта къща-капан…Аnd let the freak show begin...

Не ми се иска да знам какво е да си в главата на Браян Кийн, защото нещата от увлекателно тийн приключение с подобаващ за жанра гор, бързо и неусетно напускат предсказуемата формула и границите на здравия разум по спираловиден път надолу към Ада. Книгата не те оставя да скучаеш дори за секунда: зад всеки нов ъгъл се крие поредния капан/изненада/атака и кървав сблъсък с болезнено деформирани психопати с непресъхваща жажда да убиват.

Приятна изненада са подтемите, които изплуват под реките от кръв и разкъсани органи: социални коментари за разпада на обществото и отговорността на отделния човек за задълбочаването на този процес или обръщането му; въпросите за това как се променя човешката психика, когато обстоятелствата те доведат до ръба и започне да господства Инстинктът за оцеляване; често на ръба и за сметка на здравия разум…

Браян Кийн успява да те потопи в този свят безпощадно и увлекателно. Книгата се чете на един дъх (макар и задавен в отвращение) и за разлика от гледането на страшни филми: няма как да затвориш очи, докато страшното отмине. Трябва да прочетеш всеки болезнен детайл и (колкото и нелицеприятно да е) просто не можеш да спреш да четеш. Препратките към гореспоменатите заглавия не само не ограбват от оригиналността на историята, но дори й придават нови по-интересни пластове, с непрекъснато редуване на любопитство и страх.

First class shock and entertainment value без излишни претенции за висока литература.Влакче на ужасите, от което хем искате, хем не можете да слезете преди да затворите последната страница.

Издателство: Изток-Запад (с първата по рода си интерактивна корица в България!)

Цена: 14.00

Advertisements