Трейнспотинг

IMP_Treynspoting_30210_1

‘Choose life’

Добре дошли в света на Трейнспотинг, той е мрачен, страшен, циничен и заплашващ във всяка една секунда да самовзриви собствената си тиктакаща бомба. Тук няма положителни герои, няма щастливи краища и виолетови пеперудки не летят. Тук властва единствено тежкият чук на жестоката реалност, който размазва всеки, опитал се да се измъкне. Огледайте се, това е светът, който се разпростира навън.

Ървин Уелш не си е поплювал особено много, докато е писал тази книга. Въпреки че самият той е далеч от младостта, а Трейнспотинг е писан в началото на 90-те, за автори като него обичам да прилепвам названието “Автор от ново поколение”/”Неоавтор” или казано с прости думи автор, който не изпитва угризения да описва случващото се навън, не живее в собствения си измислен свят, а е здраво вкопчен в реалността. В крайна сметка защо трябва да измисляш своите герои, след като можеш просто да се разходиш по улиците на родния си град и да ги видиш от плът и кръв? Такъв е случаят и тук: Рентън, Спъд, Франко, Сик Бой, Томи, всички те са реални, всички познаваме поне един от тях, може би сме си играли с тях като деца, може би дори са наши роднини. Това са те, просто носят други имена. Герои, изрисувани и моделирани единствено от нихилистичната и цинична съвременна реалност.

Умишлено пропускам да говоря за сюжета на книгата. Тя, заедно с филмовата екранизация, отдавна е придобила повече от култов статут сред цяло едно поколение хора. Бих казал, че има по-голям шанс да сте гледали филма, но нека уточня: колкото и добър режисьор да е Дани Бойл, колкото и страхотен актьор да е Юън Макгрегър, те не са успяли да пресъздадат напълно гротескните картини, описани на хартия. Нека го кажа по този начин… ако имате проблеми да четете за чукане, повръщане, забиване на игли във вени, побой, масов алкохолизъм и ако смятате, че да изчукаш жената на брат си на неговото собствено погребение е аморално, то може би Трейнспотинг не е за вас. Може би.

Ървин Уелш пише директно и прямо, изчистен от всякакви предразсъдъци, скопен от желанието да замазва очите на читателя с мечти за по-хубава работа, за перфектно семейство, за по-хубав живот.  Защото някои хора нямат право на подобен избор. За мен Трейнспотинг не е просто книга, тя е книжен високоговорител на цяло поколение изгубени души, който крещи в лицата на нехаещите, на богатите, на нежелаещите да погледнат в калта, която е полепнала по краката им. Брутално откровена и нихилистично реална Трейнспотинг заслужено е окичена с прозвището култ.

Издателство: Колибри

Цена: 12.00

Advertisements