Наръчник на оптимиста

Poster Narachnik na optimista BG Awards and Nominations

Филмът с БрадлиКупър и Дженифър Лоурънс Наръчник на оптимиста дълго ме караше да се чудя защо Академията чак толкова се е прехласнала по него. Въпреки интересната тема и чаровно странни герои, все пак нещо липсваше. Чак когато прочетох едноименния дебютен роман на Матю Куик всичко си дойде на мястото и вече втори ден след прочитането почти непрекъснато си мисля за героите и историята (нещо, което подсладеният холивудски вариант не успя съвсем да постигне, въпреки че наистина харесвам чаровно-откаченото изпълнение на Лоурънс).

 Романът на Куик е една много лична история, която някак си съумява да бъде изключително емоционална, по своему мъдра и трогателна, без да е дразнещо сантиментална и/ли нравоучителна (take notes, Хорхе Букай). Пат се опитва да бъде Вечният оптимист, вярвайки че ще се събере отново с жена си, ако влезе в перфектна физическа форма, като се научи се да бъде „мил вместо прям“ и съумее да убеди родителите си, че няма нужда да го връщат в „рехабилитационния център“ за психично здраве, от който скоро е излязал. Същевременно трагично овдовялата Тифани, която има известни нимфомански наклонности и един куп емоционални проблеми си търси някого, с когото да преспи. Някой, който да й бъде приятел, и всъщност доста повече. Тази на пръв поглед простичка и дори леко повърхностна история е много повече от това, ако можеш да четеш между редовете на директния, непринуден и по мъжки лаконичен поток на мисълта на Пат.

Постепенно (без излишна психологическа показност и драматични изводи за живота), Матю Куик неусетно и неустоимо небрежно успява да вмъкне в романа си един куп важни теми: за любовта и загубата, за отчуждението и отрицанието, за психологическите механизми, с които блокираме навън прекалено болезнената истина и за защитните стени, които си изграждаме, които вместо да ни пазят от външния свят, всъщност ни пречат да се освободим и да се потопим пълноценно в него.

 Ако човек е малко по-запознат с човешката психология, простичката история разкрива много съществени допълнителни пластове. Отчуждените герои казват много за себе си не само с действието и думите си, но и с нещата, които не правят и не си казват. Тренировките на Пат не са мъжкарска суета, те са неговият Obsessive-compulsive начин да умори до смърт негативните мисли с физическа дейност, форма на буквално бягство (под формата на джогинг) от мислите, от които така и не може да се изплъзне вътре в главата си. Във филма човек не може да придобие дори бегла представа за сериозната обсебеност на Пат с бившата му жена. В първите глави всяка 4-5та дума е Ники. Ники. Ники. И най-доброто: с всяка здравословна и жизнеутвърждаваща дейност, която Пат добавя към живота си (срещите с все повече и повече приятели, страстта към спортта, постепенното сближаване със студения му, критичен и опърничав баща, претоварена от липса на емоции и комуникации майка и тн), той все по-малко мисли и говори за Ники и започва да се връща към живота. Към всички онези малки ежедневни дейности, които ти носят задоволство и ти откриват простичката красота на живота и света… Докато пак се влоши, и после пак се оправи…

 Постепенно книгата оформя нещо много по-важно от любовната история, до която е сведена във филма: темата за справянето, за съзряването, за бягането от детското (безотговорно към себе си) поведение и приемането на реалността на мястото на отрицанието и фалшивите фантазии (за паралелно развитие на нещата по начина, по който ние ги искаме, а не такива, каквито са). Любовта и стабилната, истинска връзка между хората, разбира се, са следствие от всичко това, но са предадени по много лишен от клиширана сантимтенталност, много неловко-мил и чаровно грубоват начин. С други думи – от гледната точка на мъж, който тепърва си стъпва на краката и научава за важните неща в живота, отърсвайки се от илюзиите на младостта в едно много трогателно и down to earth пътуване към себе си.

 Наръчник на оптимиста няма претенциите да е велика литература, но няма и нужда да бъде. Важното е, че е една изключително истинска и трогателна човешка история, която ще докосне всеки, който някога се е сблъсквал със засегнатите в книгата теми. Препоръчвам.

Издателство: ЕМАС

Цена: 15.90