Самотата на простите числа

 

1-paolo

Mathematics is the language of life, се казваше в параноично-клаустробичния филм на Дарън Аронофски Pi.

В живота на героите описани от Паоло Джордано езикът на живота се свежда до простите числа: тези, които могат да се делят само на 1 и на себе си. Математическото отражение на самотника, единака, аутсайдера, по избор или стечение на обстоятелствата, който не може да оформи смислен сбор с никой друг…Утеха в самотната симетрична простото е може да даде може би само сродна душа по законите на тази по математически простичка самота. Простото число-близнак, което в истинския живот е нещо като твое копие, само че от друг пол. Самотно момче до самотното момиче- дали ще си държат заедно ръцете в цъфналата ръж?

Аличе претърпява тежък инцидент като дете и остава саката: не достатъчно, за да бъде увредена напълно, но достатъчно, за да мине през юношеския ад на отхвърлянето и подигравките. В един паралелно самотен свят Матия допуска непоправима грешка и по-малката му сестричка изчезва за винаги. Задушен от вината и срама на нехайството си той се затваря в единствения понятен нему свят- ясната, всеопрощаваща вселена на точните науки и математиката. Приятелството и невинните тръпки между двамата изграждат колкото крехка, толкова и нерушима връзка на отблъскване и привличане. На нежелание да бъдат един с друг и копнеж по заедност.

Дали ще преодолеят самотата на простите числа, в които животът ги е превърнал или европейската литература е твърде малко изкушена от американски happy end(ings)? Самотата на простите числа
успява да трогне и развълнува, също толкова добре, колкото и да обърка читателя със сложния отчужден свят на главните герои. Изключително интересен и психологически задълбочен роман, който прави още по-голямо впечатление, когато ознаеш, че е дебютната творба на едва 26 годишния тогава Паоло Джордано.

Издателство: Colibri

Цена: 14.00