Угощението на Джон Сатърнъл

ugostenieto_na_john_saturnall

Едно нещо е сигурно- тази книга притежава единствената по рода си смесица межу митове и легенди, исторически факти, любовна история и пиле със зеле. И изобщо не се шегувам.

Угощението на Джон Сатърнъл дълго време беше една от най-желаните книги за мен, прекрасно оформената корица дълго ме гледаше невинно от рафтовете в различни книжарници, но по една или друга причина всеки пъ се разминавах със закупуването. Е, моментът най-накрая настъпи и имах удоволствието да я прочета.

Действието на книгата се разпростира в рамките на няколко години и дори засяга изключително важен период в английската история, а именно Гражданската война през 15 век. Малкият Джон Сатърнъл е принуден да живее в нищета и постоянни нападки, заради майка си, която знае имената на 5 различни билки или иначе казано, следвайки някогашната терминология, е вещица. След смъртта й той бива изпратен в имението на сър Уилям, където става кухненски чирак и бързо доказва своите качества, превръщайки се в главен готвач. Някъде по същото време успява да се залюби с дъщерята на владетеля, а на всичкото отгоре избухва и война. Всичко това е подплатено с вкусни рецепти и угощения, които ме накараха да изям няколко страници от книгата. Не защото книгата е толкова хубава (не беше и вкусна), просто прекалено много обичам да ям.

Предвид издателството, стоящо зад книгата, нека направя важно уточнение: Угощението на Джон Сатърнъл е изцяло художествено произведение, а не готварски наръчник за печални и самотни домакини. Гореспоменатите рецепти са вмъкнати много умело в текста и по никакъв начин не пречат на действието, освен ако наистина не ви накарат да запретнете ръкави и да развъртите тигана из кухнята.

В по-голямата си част книгата може да се похвали с разнообразен и интригуващ сюжет. Условно би могла да се раздели на 3 части. В първата се разглеждат неволите на все още малкият Джон Сатърнъл и неговата майка, втората разглежда неминуемото възмъжаване и залюбването с дъщерята на сър Уилям, а третата се занимава с живота по време на Гражданската война и последиците за бедни и богати.

Направи ми силно впечатление как из страниците се прокрадва доста мрачен тон, който рязко контрастира на веселото оформление на книгата и първоначалното ми впечатление, че ще чета доста лековато произведение. Макар и далеч не толкова шокиращи в някои страници има доста насилие и известна доза секс. Като прибавим и рибена яхния, пудинг със стафиди, мед, шафран и димящи пайове, пълни с яхния от говеждо и еленско месо и покрити със златисти кори, получаваме едно наистина интригуващо произведение. Определено има моменти, в които фокусът на действието се разсейва, а страниците са преизпълнени със стотици герои, чиито имена няма как да бъдат запомнени. Последното води до често объркване, но аз съм напълно способен да простя подобни “проблеми”. Угощението на Джон Сатърнъл няма титанични претенции за качество, тя е едно приятно, леко небрежно четиво, което ще се хареса не само на кулинарните гурута.

И Лорънс Норфък заслужава адмирации за начина, по който е успял да събере всичко това в една книга.

 Издателство: Gourmet

Цена: 22.00

Advertisement