Шантарам

Cover_Shantaram.indd

Има една шеговита картичка, която обяснява какво е Книжен махмурлук“ – „невъзможност да се започне/потъне в нова книга, защото си все още в света на предишната“. Нещо такова ми се случва вече повече от седмица след завършването на Шантарам– полу-истинската, полу-съчинена история за живота на Грегъри Дейвид Робъртс след бягството от закона в Австралия и потапянето в престъпния свят на Бомбай.

С две думи това е: вълнуваща книга. Изпълнена с екзотичния полъх на една непозната култура, пропита от равни дози хаос и красота, любов и насилие, престъпление и изкупление. Отворих я за пръв път на една замръзнала автобусна спирка на път за летището и още на първите няколко страници вече не усещах студа и се бях „пренесла“ по улиците на никога неспящия, топъл и жаден за човешки съдби Бомбай.

Главният герой (също като автора) е избягал австралийски затворник, който минава уж замалко през Бомбай в нелегалното си бягство към свободата. В крайна сметка очарованието на града надделява (както и може би малко несъзнавания стремеж към саморазрушението) и австралийският изгнаник остава в новооткрития си Индийски полу-рай. Местният водач Прабакер се превръща в приятел и гид не просто по градските улици, но по разклненията на индийската душа и традиции, . Постепенно около Лин (жаргонния индийски прякор, който главният герой получава, преди по-духовното „Шантарам“) се завихря вихрушка от съдби и хора: от мистериозната (и опасна Карла), с която го свързва една неповторимо несподелена емоции, през екстравагантния френски изгнаник Дидие, философски настроения мафиотски бос със свой собствен морален кодекс Кадербай,  хората в крайно бедния бордей, в който Лин живее и помага с основните си медицински познания та чак до серийния убиец, подписващ се като Сапна и  представителите на бомбайската мафия, които бавно, но неумолимо се обвързват с всеки аспект от живота му…

Не искам да издавам повече от историята защото всяка нова страница е изненада, нова среща, нов абсурд, нов порой от загадки, градски тайни, източна разточителност, престъпно изкупление и персонажи, извадени като от филмова лента. Разгърнете страниците сами– вижте какво значат за индийците мечешките прегръдки, колко прости истини се крият в богатсвото на нямащите нищо и колко жестокости може да изтърпи човешкото тяло, ако все още има душа, която е жива и се бори. Шантарам е смесица от любов и криминална история, мъжко приятелство, парадоксален престъпен морал и щипка от суровата, безмилостна действителност на войната. Единственото нещо, което не ми хареса бяха баналните (в сравнение с всички други силно предадени моменти) описания на любовните сцени с всичкото кадифе на кожата и лунна светлина и други клищета на жанра. Въпреки това, пъстрият портрет на Индия и жителите на Бомбай, който Робъртс рисува ще остане задълго в съзнанието ми с емоционалните си краски, малки коварни тайни и разпръснати сцени на красота и безсилие пред въздесъщата сила на Надеждата, че изкуплението за грешките е близо и щастието- (понякога) обозримо.

P.S Ако искате да запазите този изключителен образ, най-добре не правете като мен и не търсете веднага след затваряне на книгата информация за истинската биография на автора. Шантарам е базиран на няколко реални опорни точки, но най-хубавите моменти и персонажи в него са литературна фикция и разочарованието от сблъсъка с истинската личност може да накърни идеалистичния образ, който се прокрадва от страниците на романа със своята себеотверженост и осъзната човешка греховност.

Насладете се на епичната история, на разговорите за Бог и истината, на изводите за мъжеството, любовта, изкуплението и приятелството. Всичко (дори най-тежките и угнетени моменти в нечовешките условия на войната и затвора) е разказано по изключително увлекателен начин. Робъртс представя Индия така, че имаш чувството, че сам си бил там: вдъхвал си ароматите и си видял с очите си хората, улиците, мизерията и красотата. Шантарам остава жива и въздействаща до затварянето на последната страница. Че и след това.

Не пропускайте тази книга. Заслужава си.  

Издателство: Orgon

Цена: 24.00