Английският съсед

0601838_b

Английският съсед е книга за неподправения български селски битовизъм. По презумпция тя е смешна, остроумна и закачлива, но в действителност е една от по-тъжните книги, които съм чел в последно време, защото отразява по безукорен начин заобикалящата ни действителност, а именно: меркантилизъм, липса на далновидност и чалга. Много чалга.

Някъде из китната ни родна страна, в затънтеното село Плодородно живеят редица колоритни български граждани/селяни, обединени най-вече от липсата на желание за работа и меркантилните помисли към народния тотализатор. Местният бар се казва “Лондон”. Там хубавата и пищна Глория крои планове за поп фолк кариера, докато сипва бира на гражданина Нотингам Форест. Част от добитъка в селото носи имената на известни футболисти от близкото минало и настоящето (ако мразите зализания Роналдо и някога сте искали да го заколите, то тази книга ще ви отведе възможно най-близо до заветната цел). Идилията се разваля когато един ден истински англичанин си купува имот и се нанася да живее в Плодородно. Последвалите ситуации могат да бъдат определени като културен обмен на селско ниво.

Анлийският съсед е изключително лесна за четене книга, лишена от излишни претенции и апломб. Действието се ниже много бързо, почти всяка страница съдържа забавни ситуации, породени къде от английска наивност, къде от българска пресметливост. Героите са по селски екзотични и освен гореспоменатата пищна Глория и първоначално заблудения, но бързо адаптиращ се към ситуацията Джон, си заслужават да се отбележат и кметът на Плодородно, както и местният стожер на разумната и трезва мисъл Скинаря. Далаверите се въртят една след друга: крадат се части от трактори, влиза се в чужди имоти, дават се частни уроци по английски, пуши се марихуана, вика се полиция, намесват се адвокати… В един момент човек осъзнава, че голяма част от описаните ситуации са неразделна част от българската действителност, от онези, за които слушаме и четем в новинарските емисии. С тази разлика, че в Английският съсед всичко е описано точно така както е, без пудра и излишен грим, своеобразна сатира на цяла една нация.

Михаил Вешим е написал приятно четиво, което може да четете както на порции, така и на един дъх. Не смятам хуморът в книгата за нещо уникално или невиждано, но е достатъчно добре поднесен, за да ви развесели.

 Издателство: Ciela

Цена: 12.00