Двойници и животни

Ninko Kirilov

 

GO GO GO – Throw your shapes doppelgangers

You’re one of us!

 

Поглеждаш в огледалото и виждаш животното-(в)себе си. Животинско, твърде животинско. Реалността почиства лапите си и забива нокти в теб, докато се объркаш ти ли говориш, авторът, Вътрешният му глас или гласът на неговия глас… Четеш български разкази, но си едновременно някъде по средата на нищото и на градското пространство в целия му магически (сюр)реализъм. Далече в зоопарка на мислите, някъде в Буенос Айрес…

Има от всичко по много. Странни истории с неочаквани обрати. Познатите лунички на Джулиан Мур и притегателната сила на Джеръми Айрънс. Джереми Айрънс не е гей! е точно дума по дума това, което си мислех докато четях – по ирония (или по-скоро незибежна истина) на съдбата беше и последното, което беше написано за него…A после- доста déjà vu-та като това с хитро преобърнатите животински версии на познати и обичани заглавия (Котешко, твърде котешкоДрамата с кученцето и т.н); откиването на стари герои в нови ситуации; разходката в София, каквато е днес и каквато би могла да бъде през 2051…Всичко това е гарнирано с много директни включвания от автора към читателя, докато повествованието си тече между редовете (deus ex libri?) и непрекъснато прокрадващ се  homage към редица от големите писатели на XIX и XX век.

Моите лични фаворити бяха едноименният разказ за Айрънс, шизофренната лаконичност на Аскерий и градината, клайвбаркърските касапски хорър намигвания, парадоксите на времето и пространството, в които можеш да видиш бъдещото си (евентуално) Аз, докато разпознаваш зюскиндски хората по строго индивидуалното им ухание (на ментов бонбон и пролетна сутрин, например). Както, разбира се, и идеята да си собствен… нощен жираф.

Всеки разказ е свой собтсвен свят, т.е имате 43 (понякога скачащи един в друг) свята в рамките на две чудесно графично оформени корици, родени като нули и единици на http://ninkokirilov.wordpress.com.

GO! GO! GO! Doppelgangers!

Издателство: Black Flamingo

Цена: 11.99