Хайде всички да убием Констанс

констансРей Бредбъри беше и си остава един от най-великите писатели на този свят. С поглъщащия си, моментално потапящ те в книгата стил на писане той приковава вниманието на читателя от първата страница на всяко свое произведение и отказва да отслаби примката до самия край. “Спираща дъха проза” е точно описание на литературните му качества. Въпреки малкия си обем Хайде всички да убием Констанс по никакъв начин не е изключение от това правило.

От ударното бързо начало, до последната страница, Рей Бредбъри завихря страхотно действие, изпълнено с мистика, напрежение, обрати и хумор. Констанс Ратиган е застаряваща кино звезда, някога радвала се на бляскавия живор в Холивуд. Сега обаче, тя е преследвана от неизбежното, а именно – смъртта. В една мрачна нощ тя оставя на главния герой книга с имената на всички известни хора, които са умрели или ще умрат скоро. Нейното име също е там. От този момент до края започва игра на котка и мишка из мрачните и тъмни улици на Холивуд.

По своя замисъл книгата има всички предпоставки да е детективска история, докато главният герой и неговият приятел обикалят различни локации в търсене на улики за случващото се с Констанс. Разбира се, ненадминатият, типичен стил на Бредбъри придава много мистерия на произведението, но и го прави изключително леко за четене, така че в нито един момент няма да се чувствате натоварени от случващото се по страниците, а напротив, жадно ще поглъщате всичко. Предвид малкия обем на книгата и този неповторим стил на писане, шансът да ви доскучае е несъществуващ. Освен това текстът е изпълнен с приятни намигвания към други произведения на автора и е един вид продължение на Гробище за лунатици.

В заключение на това кратичко ревю ще кажа, че Хайде всички да убием Констанс е един прекрасен малък роман, който се чете на един дъх. В никакъв случай не го пропускайте, особено ако сте влюбени в творчеството на един от най-великите писатели на ХХ век.

 Издателство: Сиела

Цена: 10.00