Леопардът

186349_bВ предния пост  разказах за новото си норвежко литературно увлечение, очертано с ярка полицейска лента, на която пише: “Местопрестъпление, разгърни страниците незабавно!”. Нямах търпение да продължа нататък с поредицата за инспектор Хари Хуле (малко като Star Wars- почвам леко от края и после ще се върна към началото) и определено затвърдих (по)читателските си намерения спрямо Ю Несбьо и криминалната вселена на неговото въображение.

Но да започнем отначало: макар да е част от поредица, Леопардът спокойно може да се чете като самостоятелна книга, защото предоставя много контекст около основните герои и мрачните обстоятелства около предишни случаи на главния герой: инспектор Хари Хуле, който бива издирен чак в Хонгконг от новата си колежка Кая Сулнес, тъй като в Осло се нуждаят от помощта му за разкриването на поредица от жестоки убийства. Същевременно, паралелно с играта на котка и мишка между полицията и престъпника се разиграва и мащабна партия шах между Отдел убийства и КРИПОС (норвежката криминална полиция), която може окончателно да прехвърли правомощията за разследване на убийства в ръцете на една от двете служби. С други думи: класическия stand off и борба за юрисдикция между FBI и местните полицаи, познат ни от филмите.

Какво означава да поемеш лидерската позиция? Достатъчно ли е да си свръхамбициозен или драпането към върха подкопава уважението в истинските способности, което е единствената стабилна основа на лидерството? Хари Хуле и неговото желание да открие извършителя се изправят срещу суровата амбиция на Микаел Белман от КРИПОС, който като че ли се интересува повече от обирането на лаври и собствения имидж отколкото от отборната работа и принципите.img_8089

Хари печели симпатиите в тази изпълнена с надцакване психологическа борба за надмощие въпреки че (а може би точно за това) си остава антигерой. Той не се старае да се хареса на никого. Нито да изпъкне или да привлече вниманието на пресата. Ако все още имаше среден пръст на лявата ръка, би го размахал високо. Потънал в огризения за миналото и в борба със собствените му демони и бесните кучета на пристрастяването към алкохола и наркотиците, Хари в никакъв случай не е типичният позитивен герой. Въпреки пороците и недостатъците му обаче, острият ум, хапливото чувство за хумор и необорим стремеж към разкриването на престъпления, съчетани с мъжкарски чар ала Хъмфри Богарт/Клинт Иистууд определено правят читателя съпричастен със съдбата му и силно увлечен в това, което се случва на екрана…пардон, страниците.

Книгата тече толкова леко, че наистина сякаш гледаш филм (или качествен криминален сериал). Лично за мен преплитането на много отклоняващи вниманието сюжетни нишки беше една идея в повече- много по-голямо въздействие ми оказа изчистената структура на предния роман Снежния човек. Въпреки това, Леопардът определено затвърди интереса ми и положителното мнение за поредицата. Отвъд обикновеното разследване има много пластове, които привличат внимание. Психологическото съревнование е не само на ниво убиец-полиция, но и предоставя много интересен поглед върху вътрешните борби за надмощие и политическите манипулации в рамките на институциите. Освен това, широката обща култура на Несбьо допринася с много интересни факти и от всеки роман можете да научите множество любопитни неща: от типични факти за норвежката култура и история, през история на военни конфликти по света и случайна тривия.

original_287034_c63kszgAm_miz98UOu9uBn3kD

На няколко пъти видях въпроси от хора, които се чудят защо книгата се казва “Леопардът”, тъй като препратките към Африка съвсем не са достатъчни, за да опровергаят централната роля на думата. Всъщност на норвежки Panserhjerte означава “бронирано сърце”- разговорното название на рестриктивния перикардит: състояние, което играе важна роля в повествованието. А в преносен смисъл отговаря чудесно на емоционалното състояние на Хуле, който се бори да излезе от алкохолната абстиненция и апатията и някак си да продължи да живее без жената на живота му Ракел.

С две думи: качествен трилър, изпълнен с много интересни борби за надмощие, любопитни факти за Норвегия, Конго, Хонгконг, обилни дози насилие, шипка секс и поглед зад кулисите на човешкото съзнание. Както и силно намигване към читателите, които още си спомнят с потреперване за случая със Снежния човек. Несбьо знае как да забавлява и да държи в напрежение читателите и кара близо 700 страници да изглеждат като задъхан разказ, който се чете на един дъх.

Издателство: ЕМАС

Цена: 20.00