Фантом

ФантомЛирично отклонение (ако е ОК да се отклониш преди изобщо да си започнал): Ужасно много ни се чете и ходи на “на лов” за книги! Последните ни месеци са едно бясно препускане през денонощията от задължителни към по-задължителни неща. Реално четем непрекъснато, но време за художествена литература (и писане тук) не остава. А вече копнеем да се потопим на спокойствие в книга. С цялата спокойна вечер пред нас, топлото кафе в чашите и пръстите, които прелистват историята напред…

В промеждутъка от задължителни страници, реших че е крайно време да си открадна доза от автор, който гарантирано прочитам на един дъх всеки път. Ю Несбьо и този път не ме подведе, а алюзията с дозата се оказа повече от подходяща за предпоследния роман от поредицата за Хари Хуле, Фантом, в който инспекторът (вече извън служба) се изправя срещу фантома на наркотичната зависимост, който бавно и подмолно обсебва душите на младежите в Осло, подхранван от жажда за власт, пари и корумпирани политически интереси.

 Едно от големите предимства на Несбьо е, че покрай разностранните му интереси, фокусът и стила му на писане винаги намират нова гледна точка, нов подход към историите и нови факти, с които да прикове вниманието на читателя. След няколко прочетени книги за Хари Хуле, продължавам всеки път да попадам в съвсем нова атмосфера, ново жанрово намигване, нов географски обект на изследователски интерес. Докато Снежния човек  беше дисекция на един болен ум и класическо четиво за сериен убиец, Леопардът предложи изпълнена с действие и приключенски елемент криминална история. Сега Фантом е по-скоро поглед към света на организираната престъпност, примесен с малко Трейнспотингов разказ от първо лице за света на тежките наркотици и леката ръка, с която те могат да погубят живота на всеки, до когото се докоснат.

Не липсва и личният елемент, който ( в традицията на поредицата) непрекъснато въвежда стари второстепенни герои с намигване към редовните читатели и кукичка за улавяне на интереса на новите. От миналото на Хари отново изплуват призраци. Ракел, Олег, Белман. Приятели и врагове. Спечелени битки и пропуснати шансове.

Страниците сами си се разгръщат, почти без почивка. Интригуващо, качествено поднесено четиво с увлекателен ритъм, обичайният суров хумор, емоционален контекст за читателите, които вече добре познават живота на Хари и провокиращи размисъл факти за наркоманските среди в Осло, корупционните схеми, които позволяват на порока да живее и генерира пари, както и живота от другата страна на Ръба.

За пореден път Несбьо показва, че е е един от най-добрите майстори на криминалния жанр днес и разноликите му интереси добавят към книгите на норвежеца чар, пълни шепи с интересни факти за любопитните и емоционална нишка за следване от онези читатели, които за пореден път осъзнават, че не само не уморени от четене за Хари, ами продължават да искат още.

Издателство: ЕМАС

Цена (на дозата): 18.00