Нещата от живота

the-logic-of-life-uk

Преди години един много добър приятел ми подари The Undercover Economist – книгата, която направи Тим Харфорд световно известен. В нея авторът проследява скритата логика зад редица икономически процеси и ежедневните примери за тях: формирането на цените на популярни стоки, съревнованието между Starbucks и Costa, неподозираните “странични ефекти” на търсенето и предлагането, цените на наемите в Лондонското сити. и др.  Впоследствие Изток-Запад пуснаха и българското издание на Икономист под прикритие с много приятна корица-намигване към детективските романи. Препрочитането окончателно ме убеди в качествата на Харфорд убедително и неангажиращо да предава някои особено интересни идеи относно икономическите принципи, социалното взаимодействие и неподозираната логика зад привидно познати ежедневни процеси.

ikonomist-pod-prikritie-korica

Сигурно щях да подмина българското издание на “Нещата от живота (и тяхната логика)” ако не беше името на Харфорд. Българската корица е меко казано странен избор за илюстриране на книгата: ако не бях запозната с автора, първата ми асоциация (ако не знам нищо за Харфорд) би била, че става дума за книга за медитация, самопомощ или езотерика. Друг недостатък е и слабичкият превод. Харфорд има много приятен стил на писане с добре премерени шеги точно на място. На български звучи умерено глупаво със скованото предаване на думите му и крайно жаргонния избор на думи за превод. Дори да приемем, че преводачът не е наясно с терминологията и Общата селскостопанска политика на ЕС смислово става да бъде преведена като Обща аграрна политика, наличието на думи като “апокалипс” (апокалипсис), “адиктивни субстанции” (пристрастяващи вещества) и преводът на Loser с колоритното “баламурник” определено не спомагат за най-доброто преживяване по време на четене.IMP_Neshtataotzhivotaityahnatalogika_28034_1

Определено препоръчвам ако имате възможност да си потърсите оригиналното издание, защото в книгата се разглеждат някои много интересни проблеми и идеи. Студената война е погледната през призмата на Теория на игрите чрез съпоставяне на някои от основните идеи на Джон фон Нойман и Томас Шелинг, а математическите принципи на последните са разгледани също и в по-развлекателен контекст през очите на професионалните играчи на покер.

Проблемите на брака и човешките взаимоотношения също намират своя рационален отговор, а конкуренцията при откриване на партньор в чисто математическо изражение и от гледна точка на цена, търсене и предлагане обяснява много от сърдечните дилеми на младите хора днес. Разводите, които досега са разглеждани като признак за упадъка на брачната институция също придобиват съвсем нов смисъл. Фундаменталните промени, които донася появата на противозачатъчното хапче и подобрените възможности за работа на жените се отразяват на здравината на семейството и брака, но не задължително в негативен план. Възможността с по-ниска цена на транзакцията да напуснеш неудовлетворяващ съюз може и да кара по-малко хора да се женят, но това води до по-обмислен избор и по-малко прибързани решения.

Лично за мен едно от най-интересните неща беше и опитът да бъдат обяснени перманентно ниските доходи и проблемите на хората в гетата, особено на фона на елементарните обяснения като това, че “черната култура” е виновна за лошото икономическо положение на афро-американците. Ситуацията е много по-сложна и включва както външния натиск и дискриминация, така и неочакваната вътрешна динамика в самите общества, които искат да бъдат интегрирани, но не виждат рационален смисъл в инвестирането на усилия, 1.ако те така или иначе ще бъдат посрещнати от предубеденост 2. ако така ще бъдат разпознати като “чужди” от собствената им общност. Постигането на равновесно положение е сложен процес при изначални силни различия от икономическо и социално естество и отговорите никога не са (pardon the pun) черно-бели.

Разбира се, в книгата има и някои по-смели и спекулативни идеи, които не намират задължително най-добрата обосновка. но при всички положения: “Нещата от живота” е една прекрасна “гимнастика за ума”, която те кара да погледнеш някои привидно познати до болка проблеми от съвсем нов ъгъл. Макар да не съм съгласна с някои от тезите му, Харфорд определено предоставя интересни инструменти за разглеждане на проблемите, които го интересуват. Освен това е като каталог на един куп интересни други автори, които си струва да бъдат прочетени.

Цена: 15.00

Издателство: Изток-Запад

Advertisements