Невропродажби

Neurosell

Както споменах в предните постове невронауката е нова страст и маркетинговите стратегии вдъхновени от нея мигновено привличат вниманието ми не само заради личните, но и заради професионалните ми занимания. Неизбежно беше да забележа Невропродажби на рафта в книжарницата. Не съм сигурна, обаче, че съдържанието беше това, на което се надявах.

Неслучайно доста приятната корица акцентира върху думата “Продажби” – невронауката е използвана като кратка основа и въведението в нея е на доста базисно ниво, достатъчно за sales executives да звучат информирано и подготвено, но недостатъчно, за да се установи трайна връзка между методологията за продаване на автора и някаква истинска научна основа.

Хезълдейн започва с увод към основите на мозъчната дейност, но по-голямата част от книгата акцентира върху подробни планове за подход към клиента, убеждаване, преговори и разчитане на знаците, които дава невербалната комуникация.

Важен елемент е преодоляването на подсъзнателните бариери, които могат да възникнат в процеса на бизнеспреговори и Хезълдайн отделя доста внимание т.нар “адаптивно продаване” ориентирано към разгдаване на нуждите на клиента и откриване на нещата, които го убеждават. Макар да звучи сякаш този тип продажби имат някаква по-сериозна теоритична тежест, терминът на Хезълдайн си остава по-скоро маркетингов трик, за обоснока на дейността му. Макар да има задълбочен психологически подход към създаването на усещане за комфорт, това преодоляване на “еволюционно заложени мозъчни реакции на защита” и издигане на първоначални бариери в комуникацията е по-скоро добър комуникативен подход, отколкото истински базиран на невронаука метод.

Като всеки по-напреднал “коуч”, Хезълдейн работи с патентована система. Неговият модел за категоризиране според типа мислене на клиента се нарича ПРИЗМА и условно разделя клиентите на 4 типа, като предлага конкретни решения и специален подход към всяка от тези групи хора според предпочитания от тях стил на комуникация, темпераментът и нещата, които са от най-голямо значение.  Simon-Hazeldine-Neuro-Sell

Авторът на книгата Саймън Хезълдейн е колоритна личност, но надеждността му сериозно е подкопана от липсата на солидна академична подготовка. В резюмето му има работни длъжности като пазач в заведение и телохранител на известни личности, след което изведнъж завършва магистратура по психология се насочва към даването на лекции свързано с личностно и бизнес развитие и (невро)продажби.

Факт е, че има подход и дава съвети като опитен и добър комуникатор, но истината е, че от Невропродажби може да очаквате стъпки за действие и добре обобщени данни, които със сигурност вече просъстват в много други книги (осбено ако става дума за стилове комуникация, вербални и невербални сигнали и психологическо профилиране на събеседника по време на преговори).

Нищо революционно, но определено има полезни съвети, както и кратки и ясни обяснения, които със сигурност ще са интересни на читателите, които тепърва навлизат в тези теми. За тези, които вече са навлезли по-дълбоко в тази област, ще има много безлични обобщения и малък принос към изграждането на истински научно-подкрепена методология в областта на продажбите.

Издателство: Изток-Запад

Цена: 15.00