Кутия за птици

bird box

Кутия за птици ме грабна още с мрачната атмосфера на корицата, в която проехтява стила на един от любимите ми плакатисти Wieslaw Walkuski. Оттам нататък бях спечелена още на описанието пост-апокалиптичен роман.

Странни случаи на особено жестоки и необясними самоубийства започват да заливат света като кървава градушка. Първо капка по капка на отделни места в Русия. После в Аляска и накрая хаотичният порой от лудост застига и околностите на Детройт, където младата Малори току що е научила, че е бременна. Било е само свалка за една нощ и сега младото момиче се чувства изгубено във водовъртежа на живота. Но няма много време да обмисля или тъгува. Случаите на насилие се случват все по-близо и все по-близо до градчето, в което живеят със сестра й Шанън. Никой не знае какво точно се случва: само че инцидентите стават след като хората са видели нещо. Спекулира се навсякъде. Медиите са на ръба на силите си да смогнат с отразяването на всичко и ден след ден все по-малко хора добиват смелост да излязат от окупираните си домове. В този свят на хаос и дебнеща неизвестна опасност Малори търси трябва да търси подслон и други хора, на които може да се довери.

Могат ли хората наистина да се грижат един за друг в състояние на криза или лудостта и егоцентризма ще пропукат алтруистичната спойка на оцелелите в един обречен свят? Ще се спаси ли няколкото години по-късно Малори по време на много по-тежко бягство?

Джош Малерман поставя всички тези въпроси в един дебютен роман, изпълнен с оригинално изградена атмосфера и мрачна смесица от отчаяние и надежда. Борбата е непрестанна. Ден след ден. Със себе си. С мистериозната причина за полудяването и смъртта на хората. С останалите оцелели. Романът напомня на Пътят на Кормак Маккарти, но също и на атмосферата в Денят на трифидите на Джон Уиндъм.

Психологическите ефекти на разрушението и това как оцелелите се справят (карайки се и(ли) кооперирайки си помежду си) са ми изключително интересни и затова съжалявах, че романът така и не пое по-задълбочено в тази насока. Няколкото малки обрата поне за мен бяха бързо предусетени и ми се щеше да видя повече психологическо надиграване, повече разгръщане на персонажите.

Дори без тези елементи, обаче, книгата си остана увлекателен и оригинален поглед към един разпадащ се свят, където дори най-обикновените човешки дейности са извор на опасност и страх. Свят,  в който малцина съумяват да се опазят – от околните и от самите себе си.

Малерман всъщност е музикант и вокалист на детройтската гаражна рок банда The High Strung, така че дебютът му като автор е повече от впечатляващ. Авторът редува сцени от настоящето с хронологична смесица от препратки към миналото, които лека полека редят пълният пъзел на историята. Има напрежение, има оригинални решения и някои особено кървави сцени, които грабват читателя за гърлото. Много силно начало и определен талант за изграждане на атмосфера. Похвално е, че романът е открит и преведен толкова бързо за българския пазар само в рамките на година.

Page-turner, който ще ви държи в сляпо напрежение на (почти) всяка крачка.

Издателство: DejaBook

Цена: 14.90