Всичко, което не ви казах

Everything-I-Never-Told-You

Никога не съдете за книга по корицата й. От класацията на Амазон (високите продажби никога не са ми вдъхвали особена надежда) до нежния розов цвят- всичко ме караше да си мисля, че знам точно какво да очаквам от Всичко, което не ви казах. Историята за удавената тийндейджърка Лидия обаче се оказа нещо съвсем различно. Не беше нито криминално разследване, нито любовна история, нито младежки терзания със сладникав привкус.

Книгата се оказа едно от онези неочаквани малки открития, които без да подозираш се търкулват в мислите ти и не те оставят на мира. Написана е с калиграфска точност- ярко, образно, без да е натрапчива или маниерна. Без да се усетиш си се потопил в тъгата и горчивата носталгия на човешките взаимоотношения. Без да попада в капана на баналността и мелодрамата, Инг се взира стъпка по стъпка в различни спомени и детайли, които постепенно рисуват цялата картина на случилото се с Лидия.

Everything+I+Never+Told+You+-+Celeste+Ng+(pb)

Семейство Лий не е обичайна гледка в Средния Запад през 70те и смъртта на най-голямата им дъщеря тепърва започва да разплита тежката паяжина от разочарования, лични провали и скътани мечти на Джеймс, Мерилин и двете им други деца. Книгата е като счупена бутилка с малиновия сироп на баба: първоначално сладка и носталгична, но впоследсвие лепкаво болезнена, режеща с всяко следващо парченце от разбити илюзии.

(Не)скрития расизъм и стремежа за вписване в социалните роли, личните копнежи и интереси, изправени пред обществения и семейния натиск да сме като другите или поне по-добри в различността си от своите родители…Всички тези теми превръщат историята на семейство Лий в една малка лупа: насочена към недостатъците на обществото и на самите нас, на прекомерните амбиции или прекомерната им липса.

За мъжката аудитория може би няма да е интересно отклоняването на действието почти изцяло към вътрешния свят на героите, но ако можете да понесете заседналите в гърлото буци, книгата наистина ще се отплати с някои вълнуващо простички истини. Личната, трогателно написана (без фалшива сантименталност) история във Всичко, което не ви казах е като лодчицата от оригами на корицата- крехка и лепнеща от водите на езерото, в което Лидия губи живота си, но и отправила се към един хоризонт, на който има надежда за истинска човешка комуникация. Стига само хората да имат сили да си кажат някои болезнени истини, вместо да крият страховете си под имитация на общуване.

Авторът Селест Инг завършва Харвард и Мичиганския университет и преподава Creative writing в Mичиган. Усетът към писменото слово й носи редица местни награди (Asian/Pacific American Award for Literature).

Издателство: Авлига

Цена: 15.60