Изповедите на младия романист

788a110421f0a97c780dac91af32c6d2

В началото на 1978 моя приятелка, която работеше за малко издателство, ми каза, че се обръща към непрофесионалисти (философи, социолози, политици и т.н) да напишат по един кратък детективски разказ (…) аз отвърнах, че не се интересувам от творческото писане (…) Завърших изказването си (не знам защо) с провокацията, че ако се наложи да напиша криминале, то ще бъде поне 500 страници и действието ще се развива в средновековен манастир. Моята приятелка отговори, че не я интересува недодяланият комерс, и с това срещата ни приключи. 

Веднага щом се прибрах вкъщи, се разрових в чекмеджетата на бюрото си и извадих една драсканица от предходната година- лист, на който бях записал разни имена на монаси. Това означаваше, че някъде в най-потайните кътчета на душата ми вече е зреела идеята за роман, но аз не съм го осъзнавал.

Това е само една от историите, с които изобилстват Изповедите на младия романист. Умберто Еко предоставя на запаления читател една книга за книгите: метаповествование, което показва как се преплитат литературата, живота, философията и интелектуалното търсене.

Дори да не сте чели всичките му издадени романи – историите за темите които са ги вдъхновили, творческия процес на писане и малките исторически детайли са универсален учебник за създаване на качествена задълбочена литература. 

В ролята си на критик и семиотик, Еко е във вихъра си. Изповедите са интелектуална дисекция на процеса на създаване на литература; на ролята на автора и текста и взаимодействието им с интерпретациите на читателите. Нивото е високо, но Еко никога не се взима прекалено насериозно- прекрасното му чувство за хумор олекотява и разнообразява наситения с въпроси и систематизирани отговори текст.

Какво ниво на интерпретация е нужно, за да оценим един текст и къде разделянето между заложените идеи и чистата спекулация превръща интерпретацията във фалш? Кое ни кара да мислим за литературните герои като за реално съществували личности (и какви последствия има това за тях като семиотични обекти? Как старателното изграждане на топографията, хронологията и референтните точки за дадено място и персонаж допринасят за създаването на един пълнокръвен литературен свят, доста над нивото на обикновената комерсиално успешна литература?

Отбелязах си толкова безбройни пасажи, че ако трябва да се поместят тук, ще се наложи да копирам почти цялата книга. Абсолютно удоволствие за всеки читател, за който литературата е нещо повече от развлекателно занимание в свободното време.

Издателство: Ciela

Цена: 12.00