Измислици

ficciones

Сборникът с разкази Измислици е една чудесна първа стъпка в педантичния, абсурден, изпълнен с митология, спекулация, литературна ерудиция и щипка заразяваща лудост свят на Хорхе Луис Борхес. И преди съм го казвала по повод на Кортасар и Боланьо, но латиноамериканската литература наистина притежава една вълшебна, странно притегателна атмосфера. И изключителна класа.

Борхес е от онези автори, които просто притеглят очите ти към страницата с хипнотизираща прецизност – независимо колко объркан и дезориентиран си от парадоксалните ситуации, които описват. Осемнадесет разказа, разделени на две основни части, запознават читателя с Вавилонската библиотека; парадоксите на лотарията; жрецът, който създава човек в съня си, помнещият всяка фибра на съществуващото Фунес, който попива света от инвалидния си стол и много други.ficciones (1)

Измислици отговаря достойно на името си: спомени и фантазии, исторически факти и съновидения се преплитат едно в друго докато повярваш, че истината е измислена, а поривът на фантазията е единствената достоверна хроника. Объркващ, вълнуващ, дезориентиращ сбор от пориви на въображението, който читателите с вкус към първокласната литература несъмненно ще оценят.81KxcCgtezLНеслучайно сборникът е част от списъка на Le Monde със 100 най-важни книги на 20век.


Издателство: Colibri

Цена: 15.00