Микромотиви и макроповедние

shelling

Докато художествената литература носи наслада за сетивата и интелектуално удовлетворение, научните издания, публицистиката, философските и социалните анализи са четивото, което провокира истински начина ни на мислене. Макар да са лишени от дар словото, историите и ритъма, които оставят емоционална следа у читателя, тези книги са безценни защото поставят пред нас пъстротата от факти, логически връзки и несъответствия между нашите предварителни нагласи и действителността, в която живеем.

Книгата на нобеловия лауреат Томас Шелинг Микромотиви и макроповедение е именно такова четиво. Шелинг е един от най-впечатляващите умове, които се занимават с изследването на теорията на игрите и нейното значение, за ядрената (без)опасност по време на Студената война.

На любителите на киното, може би ще им е интересен фактът, че Стенли Кубрик е изключително впечатлен от някои статии на Шелинг през 60те и кино-класиката Dr.Strangelove е базирана на взаимното сътрудничество между двамата и новелистат Питър Джордж.

Въпреки че първото издание на книгата е oт 1987, книгата продължава да бъде от фундаментално значение. Kаква е критичната маса от други хора, която може да повлияе на собствените ни избори в социалната среда? Какъв е груповия минимум за поддържане на даден модел поведение“? Как балансираме между реалния риск и хипотетичната възможност за облага?

Забележка: Много е вероятно читателите, които са посегнали към това заглавие от чисто любопитство, да се откажат бързо заради суховатия стил, който е насочен по-скоро към хората с академични интереси в тази област. Шелинг е преди всичко икономист и се вълнува от описването на сложните връзки и модели на инидивидуално и колективно поведение, не от развлекателното им представяне на широката публика.  Ако искате малко по-леко за четене и синтезирано представяне на идеите му в достъпен и забавен формат можете да потърсите Нещата от живота на Тим Харфорд.

Харфорд е много силно повлиян от идеите на Шелинг и успява чудесно да представи същността им в своята изключително приятна, занимателна и изпълнена с брилянтни примери книга, посветена на поведенческата икономика.

Издателство: Изток-Запад

Цена: 16.90