Replay/ Игра на живот

Ken-Grimwood-Replay-copie-1

Jeff Winston was on the phone with his wife when he died.

Романът Replay (преведен на български като Игра на живот) започва със смърт още в първото си изречение. Главният герой Джеф Уинстън умира внезапно …и се събужда през 1963 запазил сегашното си съзнание в тялото на своето по-младо Аз.

Какво бихте направили ако можете да изживеете живота си отново, разполагайки с целия натрупан опит и знания от изминалите години? А ако умрете отново? И отново? И отново? В безкраен кръг от времеви парадокси, повтарящи се събития и шансове за нови по-добри и(ли) по-лоши избори?

Киното вече доста пъти е експлоатирало темата за цикличното повторение на един ден или период от живота: от класическата комедия Groundhog day, през съвременните трилъри и научно-фантастични хитове като Edge of tomorrow и Source code. Time loop концепцията им е изпреварена от Replay още през 1986, когато този сюжетен подход още далеч не е навлязал толкова много в популярната култура.  Романът на Кен Гримууд прави силно впечатление, както на читателите, така и на критиците със своята свежа, динамична и увлекателна история (класира се сред номинираните за нарадата Артър Кларк и печели Световната награда за фентъзи през 1988). От няколко десетилетия различни режисьори (включително Робърт Земекис) проявяват интерес към екранизирането на романа, но няма проект, който официално да е получилиално зелена светлина.

Гримууд знае как да задържи вниманието на читателя и дори когато прибягва до доста очаквани сюжетни решения (кой не би се възползвал от знанията си за миналото, ако знае че може да спечели цяло състояние от залагания и инвестиции в бъдещи успешни компании?), бързо вмъква изненадващи и любопитни обрати. Дълбоко човешки желания и страхове надничат от страниците: близост, отчуждение, усамотение, вдъхновение, отчаяние, хедонистично опиянение…

Ain’t no sufferin’ in this world is worse than that; and that’s the blues we call ‘I Had It But It’s All Gone Now’.

 С намигвания към идеите на класици в научната фантастика като Хайнлайн и Филип К. Дик,  Гримууд  предлага нов и оригинален прочит на някои от фунаменталните теми за човешкото съществуване. Детерминизмът (предопределената съдба) е противопоставен на идеята за свободната воля и изборите, които драстично могат да променят хода на живота ти. Любовта и човешките взаимоотношения са централна тема в романа, но индивидуализмът си остава централен мотив и изборите на героите във втората част на книгата недвусмислено го доказват.RePlay

Може ли любовта да устои цикличните катаклизми на времето? Може ли отделният индивид да промени историята? Трябва ли да опитва? Книгата задава безброй въпроси, на които няма претенциите да даде изчерпателен отговор. Историята на Джеф и многобройните му изиграни наново животи е пъстра палитра от емоции и обрати: тъжни, забавни, иронични, еротични…Имах някои възражения спрямо острите завои, по които поема историята във втората част, но при всички положения останах много впечатлена от това фантастично пътешествие.

Life-unexamined is not worth living, but life too closely scrutinized can drive one mad

Replay съдържа много автобиографични елементи: самият Гримууд е бил журналист, учил е в Emory и Bard collegе и има своята лична история за всяко от местата, за които разказва. По ирония на съдбата умира по същия начин като Джеф Уинстън. Къде ли ще го отведе този replay?

67667z

Издателство: българското изданиe от 1998 на Атика е изчерпано и не знаем доколко добре е направено (извън ужасната корица и неподходящата транслитерация на фамилията на автора). Коментарът ни е върху изданието на First Quill от същата година

Цена: В оригинал е между 3 и 15 долара през Amazon, достъпна е и през абонамент за Audible.